Dzisiaj, 15 marca, swoje święto obchodzą piekarze i cukiernicy. Przy tej okazji można czuć się rozgrzeszonym z chwili słodkiego szaleństwa. Poza tym, słodkie wypieki sprzyjają poczuciu szczęścia. Wstąpmy dzisiaj do najbliższej cukierni czy piekarni, złóżmy ich pracownikom życzenia i oczywiście dajmy się skusić na coś pysznego, co wyszło spod ich ręki.
Za tym świętem stoi Klemens
Zawodowi cukiernicy i piekarze obchodzą swoje święto 15 marca, ponieważ w tym dniu przypada wspomnienie ich patrona – św. Klemensa. Ten święty od najmłodszych lat zafascynowany był wszystkim, co wiązało się z wypiekami. Biografia Klemensa mówi, że pracował on jako czeladnik piekarski w rodzinnym mieście, w 1770 roku zaczął pracę w przyklasztornej piekarni w Klosterbrück. Jeśli nawet święty sięgał po słodkie wypieki, w dniu tego patrona piekarzy i cukierników możemy czuć się zwolnieni z abstynencji od słodyczy.
Dla przyjemności i szczęścia, skuś się na coś słodkiego
15 marca obowiązkowo wstąpmy do pobliskiej piekarni czy cukierni po pyszny wypiek. Kupując słodką przekąskę, złóżmy zyczenia tym, którzy te pyszności stworzyli. Mimo, że nadmiar słodyczy szkodzi zdrowiu, rozsądnie dawkowana porcja sprzyja szczęściu! Powoduje wzrost poziomu dopaminy w mózgu, hormonu odpowiedzialnego za odczuwanie przyjemności. Dlatego po zjedzeniu czegoś słodkiego poprawia się nasz nastrój.
Słodkie także dla zdrowia
Oprócz poprawy samopoczucia psychicznego, słodkości także w inny sposób mogą korzystnie działać na zdrowie. Jako drugie śniadanie warto sięgnąć po mus czy koktail owocowy lub owoce z galaretką. Porcja żelatyny korzystnie wpłynie na nasze stawy. Zdrowe słodycze mogą być naprawdę pyszne, a jednocześnie pozwalają utrzymać smukłą sylwetkę, dostarczają witamin i poprawiają samopoczucie. Prym w rankingu najzdrowszych słodkości wiedzie czekolada. Poza walorami smakowymi, zawiera cenne dla zdrowia składniki: mikroelementy, witaminy czy korzystne związki chemiczne. Wyniki badań naukowców potwierdzają pozytywny wpływ czekolady na poprawę pracy mózgu i opóźnienie procesu starzenia się organizmu. Zawarte w niej składniki chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz obniżają poziom cholesterolu LDL. Najlepszym wyborem jest gorzka czekolada. Ta dobrej jakości jest bogata w węglowodany, tłuszcze, a także błonnik. Zawiera kakao które jest pełne witamin z grupy B, A i E oraz składników mineralnych, takich jak wapń, potas, fosfor, cynk, żelazo i magnez. Bez konsekwencji utycia i problemów zdrowotnych, możemy sobie pozwolić na 90 g słodkości dziennie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?