Dieta na infekcje
- W trakcie ostrej infekcji najczęściej występuje utrata apetytu, warto wtedy spożywać ciepłe potrawy skomponowane z lekkostrawnych składników, idealne będą zupy warzywne z niewielka ilością chudego mięsa lub roślin strączkowych (najlepiej tolerowana jest soczewica) oraz dodatkiem do gotowego dania łyżki oleju tłoczonego na zimno (lnianego, z czarnuszki). Zupy warto również wzbogacać w drobne kasze: jaglaną, mannę, które są lekkostrawne i nie obciążają układu pokarmowego - pisze nasz ekspert.
Kilka słów o infekcjach
W tym trudnym czasie, kiedy na chwilę zwolniliśmy tempo naszego życia, warto każdego dnia wprowadzać niewielkie zmiany w swojej diecie i stylu życia, które z pewnością przyniosą nam korzyści i pozwolą cieszyć się dobrym zdrowiem. Pamiętając o urozmaiceniu jadłospisu i dostarczeniu wszystkich składników odżywczych (bez zbędnych suplementów), wzmacniamy swój układ odpornościowy, który, odpowiednio funkcjonując, chroni nas przed infekcjami lub łagodzi ich przebieg.
W okresie, kiedy sprawnie działający układ odpornościowy jest jedyną i podstawową linią obrony przed infekcjami wirusowymi, przestrzegam, a wręcz nawołuję do nie wprowadzania drastycznych modyfikacji w odżywianiu (np. diet eliminacyjnych, które mogą spowodować niedobory pokarmowe czy diet niskoenergetycznych). W tym czasie niezbędna jest odpowiednia ilość białka i energii.
Pamiętajmy, że do produkcji przeciwciał (czyli nabycia odporności) niezbędne są aminokwasy, których źródłem są:
- mięso
- jaja
- rośliny strączkowe
- produkty zbożowe
Produkty te oraz dodatkowo tłuszcze to również niezbędne nośniki energii tak bardzo potrzebnej „pracującym” komórkom odpornościowym.
W czasie infekcji przebiegających z gorączką warto sięgać po produkty zawierające:
- witaminę C
- witaminę A
- witaminę E
- witaminę D
- witaminy z grupy B
- kwas foliowy
- żelazo
- cynk
- selen
Szczególnie bogate w witaminę C są:
- owoce dzikiej róży
- żurawina
- porzeczki
- truskawki
- owoce cytrusowe
- papryka
- natka pietruszki
- koperek
- warzywa kapustne
- szczypiorek
Warto sięgać też po produkty zbożowe niskoprzetworzone:
- ciemne pieczywo
- gruboziarniste kasze
- ryż pełnoziarnisty
Dostarczają one znacznych ilości żelaza oraz cynku.
W trakcie ostrej infekcji najczęściej występuje utrata apetytu, warto wtedy spożywać ciepłe potrawy skomponowane z lekkostrawnych składników, idealne będą zupy warzywne z niewielka ilością chudego mięsa lub roślin strączkowych (najlepiej tolerowana jest soczewica) oraz dodatkiem do gotowego dania łyżki oleju tłoczonego na zimno (lnianego, z czarnuszki). Zupy warto również wzbogacać w drobne kasze: jaglaną, mannę, które są lekkostrawne i nie obciążają układu pokarmowego. Warto przygotowywać koktajle na bazie produktów mlecznych fermentowanych z dodatkiem zielonych warzyw lub owoców jagodowych. Zmiana konsystencji potraw na płynną lub półpłynną jest bardzo wskazana u pacjentów osłabionych i gorączkujących.
W czasie choroby i na co dzień (!) równie ważna jest odpowiednia ilość płynów, których należy wypijać około 2–2,5 litra dziennie. W czasie trwania infekcji i gorączki ilość płynów należy zwiększyć. Polecane będą:
- ciepłe napary z cytryną/imbirem,
- napary ziołowe z lipy, szałwii, dziewanny, rumianku, tymianku, majeranku,
- woda z dodatkiem cytryny/limonki/pomarańczy,
- świeżo wyciskane soki warzywne, owocowe z miąższem..
Zobacz koniecznie
Bądź na bieżąco i obserwuj
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?