Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dieta na koronawirusa i infekcje - cz. 2. Radzi dr Katarzyna Kasperkiewicz z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach

Agata Pustułka
Agata Pustułka
Dr Katarzyna Kasperkiewicz z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach
Dr Katarzyna Kasperkiewicz z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach Michał Łepecki/Archiwum NCN
Dieta na koronawirusa i infekcje. Co jeść i pić w okresie epidemii, a zwłaszcza wtedy, gdy dopadnie nas infekcja radzi dr Katarzyna Kasperkiewicz z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Co radzi w w Części II swojego poradnika? Np. co jeść, gdy zachorujemy.

Dieta na infekcje
- W trakcie ostrej infekcji najczęściej występuje utrata apetytu, warto wtedy spożywać ciepłe potrawy skomponowane z lekkostrawnych składników, idealne będą zupy warzywne z niewielka ilością chudego mięsa lub roślin strączkowych (najlepiej tolerowana jest soczewica) oraz dodatkiem do gotowego dania łyżki oleju tłoczonego na zimno (lnianego, z czarnuszki). Zupy warto również wzbogacać w drobne kasze: jaglaną, mannę, które są lekkostrawne i nie obciążają układu pokarmowego - pisze nasz ekspert.

Kilka słów o infekcjach

W tym trudnym czasie, kiedy na chwilę zwolniliśmy tempo naszego życia, warto każdego dnia wprowadzać niewielkie zmiany w swojej diecie i stylu życia, które z pewnością przyniosą nam korzyści i pozwolą cieszyć się dobrym zdrowiem. Pamiętając o urozmaiceniu jadłospisu i dostarczeniu wszystkich składników odżywczych (bez zbędnych suplementów), wzmacniamy swój układ odpornościowy, który, odpowiednio funkcjonując, chroni nas przed infekcjami lub łagodzi ich przebieg.

W okresie, kiedy sprawnie działający układ odpornościowy jest jedyną i podstawową linią obrony przed infekcjami wirusowymi, przestrzegam, a wręcz nawołuję do nie wprowadzania drastycznych modyfikacji w odżywianiu (np. diet eliminacyjnych, które mogą spowodować niedobory pokarmowe czy diet niskoenergetycznych). W tym czasie niezbędna jest odpowiednia ilość białka i energii.

Dieta na koronawirusa i odporność. Oto rady dr Katarzyny Kasperkiewicz z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Co jeść w czasie epidemii?Zobacz kolejne zdjęcie. Przesuń palcem w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Dieta na koronawirusa i odporność. "Jedzmy kiszonki, warzywa...

Pamiętajmy, że do produkcji przeciwciał (czyli nabycia odporności) niezbędne są aminokwasy, których źródłem są:

  • mięso
  • jaja
  • rośliny strączkowe
  • produkty zbożowe

Produkty te oraz dodatkowo tłuszcze to również niezbędne nośniki energii tak bardzo potrzebnej „pracującym” komórkom odpornościowym.

W czasie infekcji przebiegających z gorączką warto sięgać po produkty zawierające:

  • witaminę C
  • witaminę A
  • witaminę E
  • witaminę D
  • witaminy z grupy B
  • kwas foliowy
  • żelazo
  • cynk
  • selen

Szczególnie bogate w witaminę C są:

  • owoce dzikiej róży
  • żurawina
  • porzeczki
  • truskawki
  • owoce cytrusowe
  • papryka
  • natka pietruszki
  • koperek
  • warzywa kapustne
  • szczypiorek

Warto sięgać też po produkty zbożowe niskoprzetworzone:

  • ciemne pieczywo
  • gruboziarniste kasze
  • ryż pełnoziarnisty

Dostarczają one znacznych ilości żelaza oraz cynku.

W trakcie ostrej infekcji najczęściej występuje utrata apetytu, warto wtedy spożywać ciepłe potrawy skomponowane z lekkostrawnych składników, idealne będą zupy warzywne z niewielka ilością chudego mięsa lub roślin strączkowych (najlepiej tolerowana jest soczewica) oraz dodatkiem do gotowego dania łyżki oleju tłoczonego na zimno (lnianego, z czarnuszki). Zupy warto również wzbogacać w drobne kasze: jaglaną, mannę, które są lekkostrawne i nie obciążają układu pokarmowego. Warto przygotowywać koktajle na bazie produktów mlecznych fermentowanych z dodatkiem zielonych warzyw lub owoców jagodowych. Zmiana konsystencji potraw na płynną lub półpłynną jest bardzo wskazana u pacjentów osłabionych i gorączkujących.

W czasie choroby i na co dzień (!) równie ważna jest odpowiednia ilość płynów, których należy wypijać około 2–2,5 litra dziennie. W czasie trwania infekcji i gorączki ilość płynów należy zwiększyć. Polecane będą:

  • ciepłe napary z cytryną/imbirem,
  • napary ziołowe z lipy, szałwii, dziewanny, rumianku, tymianku, majeranku,
  • woda z dodatkiem cytryny/limonki/pomarańczy,
  • świeżo wyciskane soki warzywne, owocowe z miąższem..

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera