Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Długie kolejki do cukierni od rana i domowe wyroby, czyli tłusty czwartek w czasach PRL-u. Na widok tych wypieków ślinka cieknie

Barbara Romańczuk
Barbara Romańczuk
Wideo
od 12 lat
Każdy chyba przyzna, że tłusty czwartek jest najsmaczniejszym dniem w roku, wyczekiwanym przez wielu z nas. Nawet w czasach PRL-u cukiernie zapełniały się ogromnymi kolejkami klientów, a w domach już od samego rana unosił się słodki aromat. Pokolenia: babcia, mama i córka siadały i wspólnie zajmowały się przygotowywaniem pączków, faworków i innych słodkości. Zobaczcie zdjęcia wypieków z czasów PRL. Wyglądają obłędnie!

Tradycja nakazuje zjedzenie przynajmniej jednego pączka lub faworka w tłusty czwartek, jednak jak pokazują statystyki, w wielu domach to święto kończy się całkiem inaczej. Niektórzy nie potrafią się oprzeć kuszącym smakom i zajadają się pysznymi wypiekami. Ciekawostką jest, że według danych statystycznych Polacy spożywają około 7 tysięcy ton pączków w tym dniu, co przekłada się na imponującą liczbę około 100 milionów pączków. Oznacza to, że na jednego Polaka w tłusty czwartek przypada średnio 2,5 pączka!

Tłusty czwartek w czasach PRL-u

Nawet w czasach PRL-u przed cukierniami tworzyły się ogromne kolejki, czasem już na kilka godzin przed otwarciem. Ludzie z niecierpliwością oczekiwali na swoją porcję słodkich przysmaków. Dla tych, którzy nie przepadali za tradycyjnymi pączkami, w sklepach cukierniczych dostępne były także inne wypieki.

Zobaczcie zdjęcia!

Tradycyjny przepis na pączki z 1968 roku

Znaleźliśmy na jednym z blogów stary, rodzinny przepis na pączki, który gwarantuje, że będą rozpływać się w ustach! Zachęcamy do spróbowania:

Składniki:

1 kg mąki pszennej+ 1 łyżka
10 dag drożdży świeżych
15 dag cukru +1 łyżka
0,5 l mleka +3 łyżki
7 żółtek
1 całe jajko
10 dag masła
1 cukier waniliowy
szczypta soli
1 kieliszek spirytusu (dzięki niemu nie wchłaniają tak oleju)
marmolada
olej do smażenia + smalec
cukier puder do obtaczania

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu: 3 łyżki mleka(ciepłego), 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki i drożdże - mieszamy w wysokim naczyniu i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia(w zależności od drożdży ok 15 min). Żółtka i jajko, oraz cukier, szczypta soli, ucieramy mikserem na puszystą masę. Mleko grzejemy tak, żeby było ciepłe (nie gorące!), masło roztopimy i lekko studzimy.
Do utartych jaj wsypujemy mąkę i wlewamy mleko, mieszamy, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy, następnie dodajemy roztopiony tłuszcz. Pod koniec wyrabiania dodać spirytus, wyrabiamy jeszcze ciasto aż będzie odchodziło od rąk. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Nie przeocz

Musisz to wiedzieć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera