W zimie przytulne, alpejskie schroniska tętnią życiem. Narciarze wpadają tu na poranną rozgrzewkę przy kawie, pożywny obiad w południe czy wieczorne spotkanie w gronie znajomych. W miłej, gościnnej atmosferze można skosztować tyrolskich potraw, przygotowywanych z lokalnych produktów.
Austriacka Dolina Stubai (Dolina Sztubajska) jest oddalona zaledwie o 20 minut drogi od Innsbrucku, stolicy kraju związkowego Tyrol. Ma dobre połączenie komunikacyjne z Niemcami, Szwajcarią, Włochami (autostrada przez przełęcz Brenner) oraz innymi regionami Austrii. Dolina Stubai ma długość 35 kilometrów i jest otoczona 80 lodowcami oraz 109 trzytysięcznikami. Pięć najważniejszych miejscowości to Neustift, Fulpmes, Telfes, Mieders i Schönberg.
Dolina Stubai oferuje doskonałe warunki do spędzenia zimowego urlopu zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Potwierdziła to redakcja przewodnika narciarskiego ADAC SkiGuide, która kilkakrotnie uhonorowała Dolinę Stubai tytułem "najbardziej przyjaznego rodzinie regionu narciarskiego w Alpach".
Lodowiec Stubai, jeden z największych w Austrii, gwarantuje obecność śniegu na stokach od października do czerwca. Na gości czekają doskonale przygotowane trasy zjazdowe w czterech ośrodkach narciarskich: na lodowcu Stubai, w Schlick 2000 w Fulpmes, w rodzinnym centrum Serlesbahnen przy Mieders oraz w Elferbergbahn przy Neustift.
Dolina Stubai ma ponad 40 restauracji w różnym stylu: rustykalne chaty oferujące solidne porcje, eleganckie restauracje z wyrafinowaną kuchnią oraz bary i kluby.
Zimowy urlop w Dolinie Stubai nie byłby kompletny bez odwiedzin w tradycyjnym, drewnianym schronisku. Te przytulne chaty z nastrojowym kominkiem (otwarte od rana do południa, czasem także wieczorem) oferują typową kuchnię austriacką: różnego rodzaju knedle, serowe kluski Spätzle z sałatką colesław, wieprzowe żeberka z chlebem czosnkowym Knoblauchbrot, puszysty i słodki omlet z rodzynkami - Kaiserschmarrn czy też Schnaps "na dobre trawienie". Często, przygotowując potrawy, kucharze korzystają ze składników pochodzących z własnego gospodarstwa lub od lokalnych producentów, np. sera, masła czy ziół.
Charakterystyczną atmosferę mają stare chaty Sennjochhütte oraz Zirma-chalm (na Schlick 2000), których menu widnieje na drewnianych tablicach przybitych do fasady budynku.
Dodatkową zaletą schronisk jest ich lokalizacja: blisko stoków, wyciągów narciarskich i torów saneczkowych, dzięki czemu dni zimowego urlopu można wykorzystać w pełni, nie tracąc czasu na zjazd do doliny. A jeśli ktoś zasiedzi się z przyjaciółmi przy grzańcu lub na nocnej jeździe na sankach, może zostać tu na nocleg (np. w Schlicker Alm).
*Najpiękniej oświetlone miasto na święta. Które? ZOBACZ TUTAJ
*Niesamowite zdjęcia nocne Katowic. Tomasz Kozioł pokazał Katowice, jakich nie widzieliście [ZDJĘCIA]
*Morderstwo w Katowicach na Tysiąclecia: Marta wołała o pomoc. Przed kim uciekał Dawid?
* Szalony kierowca toyoty yaris z Będzina zajeżdża drogę i strzela! [FILM Z KAMERKI, ZDJĘCIA]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?