MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal Czekolady w Bielsku-Białej. Słodkości, że palce lizać. Co można kupić i za ile? Zobacz ZDJĘCIA

Jacek Drost
Jacek Drost
Przez weekend trwa w Bielsku-Białej słodki Festiwal Czekolady
Przez weekend trwa w Bielsku-Białej słodki Festiwal Czekolady JAK
Słodko, słodziej, najsłodziej - tak w trzech słowach i z pewnym przymrużeniem oka można określić trwający od wczorajszego popołudnia do niedzielnego wczesnego wieczoru Festiwal Czekolady w Bielsku-Białej. Na stoiskach rozstawionych na bielskiej starówce można znaleźć nie tylko słodkości, ale także wyroby tradycyjne i rękodzieło. Warto się wybrać!

Festiwal Czekolady w Bielsku-Białej dla każdego

Popularny wśród smakoszy słodkości Festiwal Czekolady w ten weekend dotarł do Bielska-Białej. Od piątkowego popołudnia na bielskiej starówce rozstawione są stoiska nie tylko z różnego rodzaju czekoladami, chałwami, cukierkami i innymi słodkościami, ale także m.in. kuchnią regionalną i rękodziełem. Każdy powinien znaleźć tutaj coś dla siebie.

ZOBACZ ZDJĘCIA Z FESTIWALU CZEKOLADY

- Mamy cukierki bez cukru, ale słodzone stewią, czyli taką słodką roślinką. Mam także lizaczki bez cukru słodzone ksylitolem - wyciągiem z kory brzozy. W tej części stoiska są z kolei rzeczy słodkie, ale bez cukru, a w tej są słodycze karmelowe, czyli zrobione na cukrze, ale na naturalnych składnikach, naturalnych barwnikach bez konserwantów, bez laktozy. Mamy też cukiereczki o różnych smakach, z różnymi wzorkami, nawet z Reksiem - mówiła o swoim stoisku Monika Szewczyk z warszawskiej Manufaktury Cukierków, gdzie słodkie specjały można kupić od kilku do kilkudziesięciu złotych.

Mikołaj Klimczyk ze stosika z chałwami greckimi i tureckimi (za 100 gramów chałwy trzeba zapłacić 11,90 zł) stwierdził, że ich wyroby są oryginalne, produkowane przez zaufaną firmę i sprowadzane bezpośrednio do Polski.

- Charakteryzują się ciekawym zestawieniem smaków, często niepowtarzalnym, na przykład z orzechami laskowymi, rodzynkami i brandy. Oprócz samej chałwy mamy także przysmaki tureckie, poczynając od sucuku, a na rachatukum skończywszy - powiedział Mikołaj Klimczyk.

Czekolady robione według domowej receptury w cenie od 15 do 20 zł można z kolei znaleźć na stoisku Gangu Czekoladożerców. Sprzedający je Wiesław stwierdził w rozmowie z DZ, że są robione bez żadnych substancji konserwujących, wszystkie są bez cukru, nabiału i glutenu.

- Są słodkie, ale słodycz uzyskujemy ze słodu owocowego - tłumaczył Wiesław, podkreślając, że jeśli ktoś lubi słodkości nie będzie zawiedzony. To zdrowa alternatywa dla czekolady. - Mamy czekolady deserowe z różnymi ciekawymi dodatkami, jak na przykład chili, garam masala, czy jodłą syberyjską - mówił Wiesław.

Warsztaty i inne atrakcje na bielskiej starówce

W sobotę 25 marca Festiwal Czekolady będzie trwał od godz. 10 do 20, jutro 26 marca od godz. 10 do 17. Oprócz samych stoisk organizatorzy przygotowali także ciekawe zabawy dla dzieci, warsztaty robienia czekolady i wielką licytację z Fundacją Cząstka Dla Ciebie. Szczegółowy program można znaleźć w naszej galerii. Wystarczy kliknąć w ZDJĘCIA.

Przez weekend trwa w Bielsku-Białej słodki Festiwal Czekolady

Festiwal Czekolady w Bielsku-Białej. Słodkości, że palce liz...

Nie przeocz

Zobacz także

Musisz to wiedzieć

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ślubowanie olimpijczyków - wywiad Przemysław Zamojski

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni