Gdzie kupować grzyby w woj. śląskim i na co zwrócić uwagę przy zakupie grzybów? [WIDEO,ZDJĘCIA]

KG
Udostępnij:
Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze. Zbieranie grzybów to sport narodowy Polaków. Uwielbiamy grzyby, niestety w przypadku tego przysmaku łatwo popełnić błąd za który możemy słono zapłacić, zdrowiem a czasem nawet życiem. Jeżeli nie potrafimy odróżnić grzyba jadalnego od niejadalnego, a tym bardziej trującego powinniśmy dać sobie spokój. Zbierajmy grzyby tylko te które znamy i którego rodzaju jesteśmy absolutnie pewni.

Gdzie kupować grzyby i na co zwróci uwagę?

Grzyby niewątpliwie są ogromnym przysmakiem Polaków. Uwielbiamy je jeść, kochamy również je zbierać. Warto jednak pamiętać, że nawet mała pomyłka w ocenie grzyba potrafi być tragiczna. Jeżeli nie posiadamy żadnej wiedzy na temat grzybów powinniśmy odpuścić sobie ich zbieranie.

Nie powinniśmy również kupować grzybów od osób, co do których nie brakuje nam pewności. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem dla kulinarnych smakoszy grzybów będzie udanie się na targowisko i tam zakup grzybów. Ryzyko zakupy grzybów na targowisku będzie o wiele mniejsze.

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 17 maja 2011 roku w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych. Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych mogą być sprzedawane tylko w placówkach handlowych lub na targowiskach, pod warunkiem uzyskania atestu grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów.

Osoby sprzedające grzyby na targowisku powinny posiadać specjalnie wydany atest z pieczęcią oraz podpisem. Atest upoważnia do sprzedaży grzybów, osoba nie posiadająca takiego atestu może stwarzać ryzyko sprzedaży grzybów trujących. Do wydania atestu upoważniony jest grzyboznawca lub klasyfikator grzybów. Warto pamiętać, że grzyby posiadające atest, powinny posiadać również informacje o gatunku grzyba, nr atestu oraz roku zbioru.

-Osoba sprzedająca grzyby na targowisku, aby mogła sprzedawać grzyby musi otrzymać certyfikat od grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów. W czasie sezonu tacy specjaliści powinni znajdować się na targowisku.-mówi Beata Kempa - rzecznik Wojewódzkiej Stacji-Sanitarno Epidemiologicznej w Katowicach

Klasyfikator grzybów posiada uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych. Natomiast grzyboznawca posiada odpowiednie umiejętności oraz uprawnienia do oceny grzybów świeżych oraz suszonych. W przypadku jeżeli kupiliśmy grzyby, ale nie mamy pewności co do ich pochodzenia możemy udać się do stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w celu oceny grzybów. Na miejscu osoba posiadająca specjalne uprawnienia dokona oceny grzybów i poinformuje nas o ich gatunku oraz o tym czy nadają się do spożycia.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie