Gdzie na grzyby woj. śląskim? Lista miejsc
Czerwiec to drugi miesiąc, w którym regularnie owocują grzyby rurkowe. Można zbierać kurki, podgrzybki złotawe, sitarze, koźlarze, maślaki pstre, zajączki. Grzyby rosną, gdy są odpowiednie warunki, czyli wilgoć i stosunkowo wysoka temperatura: 10-12 stopni Celsjusza w nocy i 18-24 stopni w dzień. Roczny zbiór w całej Polsce szacuje się na około 18 tys. ton, co w przeliczeniu na jednego mieszkańca daje 0,5 kg świeżych grzybów. Od tej ilości trzeba odjąć kilkaset ton wysyłanych na eksport, przede wszystkim kurek, chociaż skup jest ograniczony.
Najwięcej jednak grzybów zbierają grzybiarze - najczęściej dla siebie, rodziny i przyjaciół, albo na sprzedaż. Gdzie warto wybrać się na grzyby w woj. śląskim?
Na Jurze, w okolicach Częstochowy, grzybiarze największe zbiory mają w lasach pod Olsztynem, w lasach złotopotockich. Z kolei w powiecie myszkowskim warto wybrać się na grzyby na Czarny Kamień, na pograniczu gmin Żarki i Niegowa albo do Ogorzelnika w gminie Niegowa.
Grzybne lasy są też w okolicach Zabrza i Gliwic
lasy w okolicach miejscowości Czekanów, szczególnie bogate podgrzybki, zajączki, podgrzybki aksamitne, koźlarze czerwone. Ponadto lasy w gm. Rudziniec w powiecie gliwickim czy lasy w okolicach Rybnika, Poręby koło Zawiercia, w stronę Chruszczobrodu.
Nie przeocz
Grzyby sprzedawane na targu muszą mieć atest
Dużo grzybów jest już do kupienia na targowiskach. Handel odbywa się bardzo dowolnie. Zgodnie z prawem, każdy, kto sprzedaje grzyby, musi mieć specjalny atest wydany przez grzyboznawcę w sanepidzie. Atest na grzyby świeże jest ważny 48 godzin, a dla grzybów suszonych jest ważny rok. Suszone muszą być sprzedawane w opakowaniach zamkniętych.
Informacja o tym, że sprzedawane grzyby mają atest powinna być w widocznym miejscu. Na targowiskach przepisy starają się egzekwować strażnicy miejscy i pracownicy sanepidu.
Jak zbierać grzyby? Na pewno nie do woreczków
Amatorzy grzybów powinni pamiętać, że nawet jadalny grzyb może spowodować zaburzenia żołądkowe. Zbierane do foliowych woreczków i reklamówek ulegają zaparzeniu, co powoduje utlenianie i niekorzystne dla organizmu człowieka zmiany po konsumpcji. Przygotowania kulinarne nic już nie dają. Grzyby najlepiej więc zbierać do wiklinowych koszyków, otwartych kubełków.
Grzyby - w porównaniu do innych roślin z runa leśnego - kumulują więcej cezu i metali ciężkich. Nie ma jednak powodów do paniki. Aby człowiek mógł z tego powodu odczuć jakieś konsekwencje dla zdrowia, musiałby zjeść około pół kilograma suszonych grzybów. Jest to praktycznie niemożliwe. Możemy jednak zatruć się grzybami, które rosną w pobliżu pól czy dróg o dużym natężeniu ruchu. Grzyby łatwo wchłaniają z podłoża nawozy sztuczne i ołów ze spalin. Unikajmy też zbierania pieczarek na łąkach obficie nawożonych.
Zobacz koniecznie
Grzyby mają walory smakowe. Czy są bezwartościowe?
Do niedawna krążyła opinia, że grzyby są bezwartościowe, a jedyną ich zaletą są walory smakowe. Tymczasem głównym pierwiastkiem, który występuje w grzybach, jest potas, który kontroluje ciśnienie krwi, poprawia koncentrację.
Grzyby zawierają również:
- żelazo,
- wapń,
- fosfor,
- jod,
- selen,
- sole magnezu
- obfitują w witaminy, zwłaszcza z grupy B.
Największą zawartością witaminy B1 wyróżniają się kurki. I tu ciekawostka: zawartość witaminy B2 w grzybach jest większa niż w warzywach. Borowiki i podgrzybki obfitują w witaminę D2. Również grzyby zawierają niewielkie ilości witaminy C a także śladowe ilości witaminy B12 i E. Grzyby zawierają substancje antyoksydacyjne, etanolowe ekstrakty ze 150 gatunków grzybów wykazują działanie przeciwutleniające.
Kilka zasad spożywania grzybów
Grzyby dodawane do potraw przede wszystkim poprawiają walory smakowe. Są przy tym ciężkostrawne. Kto ma wrażliwy żołądek, może po konsumpcji odczuwać przykre dolegliwości. Dlatego warto pamiętać o kilku zasadach, zanim zjemy je na obiad lub kolację:
- Nie należy podawać grzybów małym dzieciom.
- Picie alkoholu i spożywanie równocześnie grzybów może być bardzo niebezpieczne, bo alkohol wzmacnia działanie substancji toksycznych.
- Odgrzewana smażonka nawet z najszlachetniejszych gatunków grzybów może nam poważnie zaszkodzić.
Musisz to wiedzieć
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?