JAK ZROBIĆ LUKIER: NAJEDŹ NA OBRAZ I ZNAJDŹ POMOCNY MATERIAŁ W PRZYGOTOWANIU LUKRU
Jak zrobić lukier? To pytanie jest bardzo proste. Biały lukier przyrządzimy z białka oraz cukru pudru. Na początku musimy ubić białko, które dosłownie ubijamy przez 30 sekund. Miksujemy do momentu kiedy białko delikatnie się spieni. Następnie przesiewamy cukier puder i ucieramy go razem z białkiem.
Ważne, aby całość ucierać, a nie ubijać. W tym celu możemy zastosować odpowiednią końcówkę do miksera np. końcówkę haki czy mieszadło. Masę lukrową powinniśmy ucierać przez ok. 15 - 20 minut do momentu uzyskania gładkiej masy. Dobrze jest sprawdzić konsystencję rozcierając lukier między palcami. Idealny lukier powinien posiadać gładką konsystencję z niewyczuwalnym cukrem pudrem pod palcami.
Możemy również sprawić, aby nasz lukier uzyskał kolor. Przygotowanie kolorowego lukru jest równie proste. A dzięki przyrządzeniu kolorowego lukru, wasze wypieki będą jeszcze ładniejsze. Jak zrobić lukier kolorowy? Przygotowanie kolorowego lukru przebiega identycznie jak w przypadku zwykłego, białego.
Pod koniec, kiedy masa jest już przygotowana dodajemy odrobinę barwnika spożywczego, który równo mieszamy do uzyskania interesującej barwy. Już niewielka ilość barwnika da naszemu lukrowi pożądany kolor. Kolorowy lukier możemy również przygotować poprzez dodanie soku zamiast wody. W ten sposób delikatnie zafarbujemy lukier.
*Regionalna lista płac. Sprawdź, ile zarabiają [ZAROBKI OD 100 ZŁ DO 1 MLN ZŁ]
*Kuchenne Rewolucje w Tychach: Dom Bawarski Tychy Magdy Gessler [ZDJĘCIA + WIDEO]
*Najpiękniejsze polskie kolędy [POSŁUCHAJ i WYBIERZ]
*Najlepsze prezenty na święta Bożego Narodzenia [ZOBACZ ZDJĘCIA]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?