Będzie ono skupiać rzeźników i wędliniarzy z województw śląskiego i opolskiego. Dzięki ich staraniom krupniok znajdzie się w unijnym rejestrze. Producenci krupnioka uzgodnili jednolitą recepturę produkcji, określając składniki wyrobu w dopuszczalnych granicach (tzw. widełkach), ale do 26 listopada trwać będą konsultacje społeczne. Wersja receptury zamieszczona została na stronie inter-netowej Województwa Śląskiego. Elastyczna formuła to bardzo ważna sprawa.
- Wyrób nie zatraci swojego niepowtarzalnego charakteru, a każdy z producentów nadal będzie go mógł wytwarzać wg własnej receptury, ale mieszczącej się w podanych zakresach - wyjaśnia Grzegorz Miketa ze Śląskiego Cechu Rzeźników i Wędliniarzy w Katowicach.
*Zniewalający wystrój restauracji Kryształowa Magdy Gessler ZOBACZ ZDJĘCIA i WIDEO
*Wszystkie barwy Niepodległości w obiektywach reporterów Dziennika Zachodniego ZDJĘCIA
*Euforia na koncercie Kultu w Spodku [ZDJĘCIA i WIDEO]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?