MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kuchnia: Polędwiczki w sosie czekoladowym

Paulina Musialska
Piotr Sajdak
Czekolada i mięso to połączenie dość nietypowe. Autorem przepisu jest Piotr Sajdak, uczestnik programu Masterchef.

Składniki: polędwica wieprzowa, powidło śliwkowe, 250 ml wina czerwonego, ostry sos chilli, 2-3 łyżki naparu z kawy, gorzka czekolada, kuskus, pietruszka, orzechy włoskie, świeże zioła, bułka tarta, parmezan, masło, przyprawy.

Przygotowanie: Na deskę do krojenia wysypujemy pieprz, rozmaryn, tymianek, cynamon.Obtaczamy w nich polędwiczkę i wkładamy ją na rozgrzaną patelnie z oliwą.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po obsmażeniu polędwicy wkładamy ją do piekarnika na ok. 5-6 min.Podgrzewamy w małym garnku powidła, dosypujemy rozmaryn. Zalewamy winem i redukujemy aż widocznie wino zmniejszy swą objętość. Dolewamy napar z kawy, kilka kropel sosu chili. Mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu przez ok. 5 min. Sos studzimy, dodajemy czekoladę. Zaciągamy masłem.Kuskus zalewamy wywarem warzywnym.

Czekamy aż wchłonie jego znaczną część, wrzucamy posiekaną pietruszkę, pokruszone orzechy włoskie oraz dodajemy masło. Całość mieszamy. Parmezan trzemy na tarce, rozsypujemy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 5 min. Do blendera wkładamy świeże zioła pietruszkę, koper, mięte oraz estragon. Zasypujemy bułką tartą z dodatkiem soli. Całość blendujemy. Polędwiczkę wyjmujemy z piekarnika na deskę do krojenia. Czekamy 5 min. i wkładamy ją do piekarnika na 2 min. Po tym czasie możemy podawać danie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni