Miód i jego lecznicze właściwości.

    Miód i jego lecznicze właściwości. Jaki najlepszy?

    (imo)

    Echo Dnia Świętokrzyskie

    Echo Dnia Świętokrzyskie

    Miód i jego lecznicze właściwości.  Jaki najlepszy?

    ©pixabay.com

    8 sierpnia Wielki Dzień Pszczół. To idealna okazja, by przybliżyć, jakie właściwości prozdrowotne ma miód, który dostarczają nam te owady
    Miód i jego lecznicze właściwości.  Jaki najlepszy?

    ©pixabay.com

    Dlaczego miód warto dodawać do posiłków i w jakiej formie jest najzdrowszy? O miodach mówi Kamila Sobaś, ekspert zdrowego żywienia.

    Skład miodu jest bardzo zróżnicowany chemicznie i zależy w głównej mierze od rodzaju i gatunku roślin, z których zbierany był nektar i spadź, a także od pory roku. W miodach stwierdzono około 180 składników należących do kilkunastu grup chemicznych. Zaliczamy do nich: sacharydy, aminokwasy i białka, flawonoidy i fenolokwasy, kwasy organiczne, glukany, olejki eteryczne, prozdrowotnie enzymy, witaminę A, B2, PP, a także wiele składników mineralnych, a w tym - żelazo, wapń, magnez, fosfor.


    Duży wybór

    W zależności od gatunku drzew, z jakiego zbierana jest spadź, uzyskuje się miody ze spadzi iglastej, liściastej oraz mieszane nektarowo-spadziowe. Miody nektarowe występują w następujących odmianach: wrzosowe, akacjowe, lipowe, lawendowe, gryczane, mniszkowe, słonecznikowe, malinowe, rzepakowe oraz wielokwiatowe, pochodzące z nektaru z wielu roślin. Po które z nich najlepiej sięgać? - Polecam różne odmiany miodów pszczelich, pod warunkiem że są naturalne i „aktywne” - mówi Kamila Sobaś, ekspert do spraw zdrowego żywienia.

    Miody warto zażywać szczególnie w okresie jesieni i zimy, ale oczywiście nie ma żadnych przeciwwskazań, by korzystać z nich teraz, latem. - Polecam codziennie rano pić pół szklanki wody z łyżeczką miodu i dodać łyżkę soku z cytryny, a czasami nawet ząbek przeciśniętego czosnku. Ważne jest, aby woda nie była gorąca - radzi Kamila Sobaś. - Miód warto spożywać rano, ponieważ jest w nim dużo fruktozy, która jest metabolizowana przede wszystkim w wątrobie. Jej nadmiar powoduje produkcję wolnych kwasów tłuszczowych i trójglicerydów, które w całości odkładają się w wątrobie, powodując stłuszczenie wątroby - dodaje nasza rozmówczyni.

    Miodem pszczelim możemy także słodzić wystudzone kawę czy herbatę. Dlaczego to tak ważne, by użyć go nie do gorących napojów? Ponieważ w przeciwnym razie spowodujemy unieczynnienie niektórych enzymów i obniżenie aktywności antybakteryjnej miodu.

    Bogactwo składników

    Lecznicze działanie miodu pszczelego jest ściśle związane z jego składem chemicznym. - Generalnie związki biologicznie czynne w miodach można podzielić na dwie grupy: czynniki bakteriobójcze i przeciwutleniacze. Czynnikami decydującymi o działaniu bakteriobójczym i bakteriostatycznym miodów są kwas glukonowy, niewielkie ilości lizyny. Na aktywność bakteriobójczą miodów może mieć także wpływ ich wysoka kwasowość - przybliża ekspert.

    W miodach pszczelich zidentyfikowano również wiele antyoksydantów, takich jak: witamina C, witamina E, enzymy (na przykład katalaza, peroksydaza). Oprócz tego miód zawiera szereg związków polifenolowych: fenolokwasów i flawonoidów.

    Oczywiście kusi zastanowić się nad odpowiedzią na pytanie - który z miodów jest najlepszy? Odpowiedź oczywiście prosta nie jest. - Miody mają różne właściwości w zależności od odmiany. Najbardziej aktywne są miody gryczane, dobre pod tym względem są też niektóre miody spadziowe. Wiele miodów ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, można też leczyć nimi rany oraz suchość skóry, na przykład spękane usta - mówi Kamila Sobaś.

    Aby wszystkie składniki miodu zachowały swoją wartość i nie uległy rozkładowi, należy przechowywać go w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu w temperaturze 10-15 ºC, o wilgotności powietrza nie przekraczającej 60 procent.

    Dobry na skórę, serce, przeziębienia

    Szczególnie silne właściwości przeciw przeziębieniom ma miód spadziowy, malinowy i lipowy. Miody te bowiem działają przeciwzapalnie, a także wykrztuśnie.

    Pomysł na naleśniki z miodem i orzechami według Kamili Sobaś.
    Składniki: 100 g mąki, 1 szklanka mleka, 2 żółtka, 2 białka, szczypta soli, pokruszone orzechy, 2 łyżki miodu. Sposób przygotowania: Łączymy ze sobą mąkę, mleko, żółtka. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Delikatnie mieszamy ją z ciastem. Smażymy naleśniki. Posypujemy je kruszonymi orzechami i polewamy miodem.


    POLECAMY RÓWNIEŻ:

    Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia




    Te domowe aktywności pomogą Ci szybko spalić kalorie!

    Zdrowy kręgosłup - oto ćwiczenia, które pomogą. Wypróbuj!

    Naturalne afrodyzjaki dla kobiet i mężczyzn, które na pewno masz w swojej kuchni [ZDJĘCIA]

    Te witaminy i mikroelementy wzmocnią twój organizm [ZDJĘCIA]

    Nie chcesz zachorować na raka? Oto 6 najważniejszych zasad diety

    Lista domowych czynności, które poprawiają zdrowie i urodę




    ZOBACZ TAKŻE: FLESZ: Powstanie polskie TGV? W trzy godziny z Gdańska do Krakowa

    Źródło:vivi24

    Czytaj treści premium w Dzienniku Zachodnim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (2)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    łyson miodki

    xawery (gość)

    Zgłoś naruszenie treści

    Ja miód zawsze zamawiam ze sklepu https://lyson.com.pl/268-miod bo mają najlepszy!

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Miód

    Pszczelarz49 (gość)

    Zgłoś naruszenie treści

    Po pyszny i zdrowy miód z prywatnej pasieki zapraszam na moją stronę www.miody.net

    Zapytaj lekarza

    1 3 4 5 ... 27 »
    28 stycznia

    Światowy Dzień Trędowatych

    zobacz więcej »