Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Młodzi kucharze ze szkoły rolniczej w Nakle Śląskim po raz kolejny stanęli do walki o kulinarne trofeum

Magdalena Mikrut-Majeranek
Magdalena Mikrut-Majeranek
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim po raz kolejny odbył się konkurs potraw wielkanocnych.Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim po raz kolejny odbył się konkurs potraw wielkanocnych.Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Arkadiusz Gola
Młodzi kucharze po raz kolejny stanęli w szranki, aby sprawdzić swoje umiejętności i sięgnąć po kulinarne trofeum. W poniedziałek, 28 marca, w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim po raz kolejny odbył się konkurs potraw wielkanocnych. Zobaczcie fotorelację!

Historia konkursu jest długa i barwna. Na dobre wpisał się już w kalendarz imprez odbywających się w szkole. A placówka to wyjątkowa, bowiem to jedyna szkoła rolnicza w aglomeracji śląskiej, która kształci uczniów w takich zawodach jak technika żywienia i usług gastronomicznych, technik weterynarz, technik hodowca koni, technik rolnik, technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki i wielu innych.

Zobacz zdjęcia:

Tegoroczna edycja konkursu potraw wielkanocnych odbyła się w poniedziałek 28 marca, a wzięło w niej udział 15 uczniów. Uczestnicy tradycyjnie mogli przygotować potrawy w kategoriach takich jak zupa, danie główne oraz deser. Młodzi kucharze przygotowują potrawy wielkanocne, które następnie degustują i oceniają zaprawieni w kulinarnych bojach profesjonaliści – kucharze, szefowie kuchni, restauratorzy pracujący na terenie województwa śląskiego i okolic.

– Jednym z członków jury jest nasz absolwent Patryk Popielski, który jest kucharzem w renomowanej restauracji Hotel Pałac Czarny Las, w Woźnikach pod Częstochową – mówi Łucja Chrzęstek-Bar, dyrektor szkoły.

Nie przeocz

Jury ocenia walory smakowe, estetykę potrawy, wielkanocny charakter oraz stopień trudności.

- Powrót do szkoły to zawsze miłe wspomnienia. Przypomina mi się, jak to było, kiedy sam uczestniczyłem w tym konkursie. Pamiętam też stres, jaki mi wówczas towarzyszył. Dlatego wiem, co przeżywają uczniowie, kiedy podchodzą do nich kucharze, których nie znają – wspomina Patryk Popielski – absolwent Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim, który powrócił do szkoły w zupełnie innej roli.

Kiedyś brał udział w kulinarnych konkursach, a dziś sam ocenia początkujących kucharzy.

– Staram się dopytać, co uczniowie planują przygotować, jak będą wyglądały etapy pracy nad daniem, ale też podsuwam pewne podpowiedzi, złote rady, które mogą im ułatwić pracę – dodaje.

Szkoła zapewnia bazę do pracy w zawodzie, ale dopiero podczas codziennej pracy nabywamy pewnych umiejętności.

– Gotowanie w szkole, a gotowanie w restauracji to dwa różne światy. Istotne jest to, żeby adeptom tej sztuki kulinarnej udzielać praktycznych rad, które faktycznie im się przydadzą – mówi Patryk Popielski.

- W Nakle jestem już kolejny raz. Miałem przyjemność oceniać potrawy uczniów dwa lata temu- przyznaje Jacek Kołakowski, doradca kulinarny w Sri Lance.

Jak członkowie jury oceniają uczniów startujących w konkursie?

- Młodzi kucharze są dobrze przygotowani do pracy. Przed nami degustacja, ale już teraz widać w uczestnikach zadatki na świetnych kucharzy. Chętnie wziąłbym kilka osób pod swoje skrzydła - mówił Kamil Jokiel, szef kuchni w Restauracji Hotelu Lantier, który ocenia potrawy od kilku lat.

Konkurs organizowany jest przy wsparciu Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Częstochowie i Kasą Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

Zwycięzcami konkursu zostali następujący uczniowie:

  • kategoria zupa - Nikola Janoszka, Julia Rozanka za wielkanocną zupę z batatów,
  • kategoria danie zasadnicze - Emilia Krzymińska, Błażej Siarkowski za drobiowe kotleciki z jajkiem,
  • kategoria deser - Natalia Sklorz i Wiktoria Szołtysik za sernik z kruszonką.

W wydarzeniu wzięli udział także tacy goście jak m.in.:

  • Minister Aktywów Państwych - Piotr Pyzik,
  • Poseł na Sejm - Barbara Dziuk,
  • Dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Częstochowie Konrad Jarzyński ze swoim zastępcą - Panią Teresą Pala,
  • Zastępca Dyrektora Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie - Anna Szymik,
  • Ksiądz proboszcz Krzysztof Karkoszka - prezes Fundacji Rozbark,
  • Wójt Gminy Świerklaniec - Marek Cyl,
  • Członek Zarządu Powiatu - Krzysztof Łoziński,
  • Łukasz Wylężek z Dzieła Świętego Mikołaja,
  • Prezes Kół Gospodyń Wiejskich w Świerklańcu - Mirosław Bacik,
  • Jarosław Czapla - Kierownik oddziału ARiMR w Nakle Śląskim,
  • Barbara Wróbel - Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Nakle Śląskim.

Musisz to wiedzieć

od 7 lat
Wideo

META nie da ci zarobić bez pracy - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera