Przepis na kurki z makaronem
Sezon kurkowy w pełni w Polsce i - uwaga! - w Chorwacji - przekonują nasi Czytelnicy, którzy te smaczne grzyby zbierają nawet na wakacjach.
Wiadomo, że te samodzielnie zebrane, prosto z lasu - są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. A do tego dochodzi jeszcze satysfakcja z samodzielnych zbiorów. Grzyby są nie tylko smaczne, ale z i zdrowe.
Nawet jeśli nie macie pasji grzybiarza, kurki można kupić w każdym markecie i na targowiskach. Warto wykorzystać ten moment, bo właśnie teraz jest sezon na te grzyby. A przepis prosty, do zrobienia nie tylko w domu, ale na każdym campingu.
Nie przeocz
Makaron z kurkami
To prosty przepis, nawet dla początkującego kucharza. Wykonanie nie trwa dłużej niż 20 minut - przekonuje pani Beata Malicka.
Potrzebujemy:
- 25 dag kurek,
- 40 dag makaronu wstążki,
- 1 kubeczek śmietany 30 proc.,
- cebulę, czosnek,
- kieliszek wytrawnego, białego wina,
- sól pieprz do smaku,
- natkę pietruszki do posypania.
Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię wlewam łyżkę oliwy z oliwek, dodaję łyżeczkę masła. Wrzucam pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Chwilkę pozwalam im się zeszklić. Następnie dorzucam 2 garści kurek - mówi pani Beata.
Musisz to wiedzieć
Większe grzybki kroję na mniejsze części i podsmażam. Dolewam kieliszek białego wytrawnego wina i duszę, aż wino zredukuje się, a kurki zmiękną.
Dolewam kubeczek 30 proc. śmietanki i gotuję do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiam do smaku solą i pieprzem i posypuję natką pietruszki. Z uwagi na jej brak dzisiaj dodałam zieloną cebulkę.
Połączyłam z ugotowanym w międzyczasie makaronem i gotowe! Smacznego!
Zobacz koniecznie
Bądź na bieżąco i obserwuj
Sałatka milionera
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?