Przepisy śląskich gospodyń. Talerz tradycyjnej śląskiej zupy to najlepszy sposób na jesienną słotę. Koniecznie wypróbuj, palce lizać!
Żur żeniaty, siemieniotka czy bryja. Jaki jest Wasz numer jeden wśród śląskich zup?
Siemieniotka jest jedną z najbardziej znanych świątecznych zup. Wigilijne potrawy, takie jak siemieniotka wykonywane są nadal w wielu domach, pomimo iż nie jest to potrawa młoda. Pierwszych wzmianek o tej potrawie należy doszukiwać się w XIX wieku.
Składniki: 1 kg nasion konopi, 1 cebula, 100 ml słodkiej śmietany, sól, cukier, pieprz. Wykonanie tej potrawy jest bardzo proste. Na początku gotujemy nasiona konopi. Musimy pamiętać, aby przy tym odlewać wodę kilka razy. Pozwoli to pozbyć się goryczy z nasion. Następny krok to odcedzenie nasion w momencie kiedy zaczną pękać. Po ich odcedzeniu ucieramy je drewnianą pałką na sitku. Przelewamy przy tym całość wodą, aby uzyskać mleczko. Teraz musimy powstałe mleczko zagotować z wodą oraz główką cebuli. Po wygotowaniu cebuli, wyjmujemy ją, a do mleczka dodajemy słodką śmietanę. Całość doprawiamy pieprzem, solą i cukrem. Zupę należy podawać z uprażoną kaszą jęczmienną.