Tradycyjne przepisy śląskich gospodyń
Kiedy za oknem plucha, a słupki w termometrach coraz częściej zbliżają się do wartości niskich i ujemnych, nic tak nie rozgrzeje, jak talerz sycącej zupy. To świetna propozycja nie tylko na jesienny obiad, można ten posiłek jadać także w formie kolacji. Śląskie gospodynie ukochały szczególnie kilka przepisów, wśród nich żur żeniaty i związane z tradycją świąteczną zielono zupa i siemieniotka.
Talerz zupy dla zdrowia na jesienny obiad i kolację
Zupy w jesiennej wersji dostarczają nam dawkę niezbędnych witamin i sprawiają, że wyjście z domu w chłodny dzień nie jest już tak nieprzyjemne. To sycące, łatwe, szybkie i tanie w przygotowaniu danie. Jeśli zależy nam na zachowaniu zdrowia, powinniśmy sięgać po zupy jak najczęściej. Jesienią warto je jadać zarówno na obiad, jak i na kolację. Zjedzenie jednego talerza zupy jarzynowej pokrywa jedną z pięciu rekomendowanych porcji warzyw dziennie.
W rankingu najzdrowszych zup, pierwsze miejsce na podium zajmuje oczywiście rosół, stosowany profilaktycznie, ale i w rekonwalescencji wielu schorzeń, zwłaszcza wariant zawiesistego bulionu z kości szpikowych. Oprócz witamin z warzyw, skarbnicy błonnika, zupy stanowią źródło węglowodanów pod postacią makaronu, kaszy czy ziemniaków. Odżywiając nas, dodatkowo nawadniają. Ich podstawą jest woda, która podczas dodawania składników i przypraw staje się bulionem o charakterze izotoniku. To dlatego bardzo szybko po spożyciu zupy czujemy się lepiej, poprawi się nasz metabolizm i kondycja.
Specjały śląskich gospodyń na co dzień i od swięta
Żur śląski to oczywiste skojarzenie przy haśle zupa. Nasz region w tym temacie ma jednak o wiele więcej do zaoferowania. Żur żeniaty, wodzionka, brotzupa, siemieniotka. bryja, grochówka, zielono zupa - kojarzycie te nazwy? Są to oczywiście specjały śląskich gospodyń. Tradycyjne zupy przygotowywane na Śląsku mają swoje wersje codzienne i od święta. Niektóre z nich przygotowuje się właśnie z okazji Świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocy. Czym różni się żur śląski od żeniatego? Śląski żur żeniaty to odświętna odmiana żuru, obficie doprawiana pachnącą wędzonką i majerankiem. Żeniaty oznacza "na bogato", czyli że wszystkie składniki pożeniono w jednym garnku.
Zbliżające się Boże Narodzenie to czas, kiedy na śląskich stołach wigilijnych pojawia się siemieniotka lub słodka bryja. Na Wielkanoc, aby odpędzić złe moce, z kiełkującej pierwszej roślinności, między innymi pokrzyw i lebiody przygotowywano zieloną zupę. To danie stanowi przykład prawdziwej archeologii kuchennej. Warto przygotować ją, by wiedzieć, co jedli nasi przodkowie i jak radzili sobie z niedoborem drogich składników. Dziś pokrzywa i lebioda nie stanowią fundamentu kuchni – trzeba je zebrać i przygotować samodzielnie, co czasem nastręczyć może i pewnego kłopotu, i dużej dawki dobrej zabawy.- Zerknijcie do galerii, gdzie znajdziecie przepisy na tradycyjne śląskie zupy.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?