4 z 7
Poprzednie
Następne
Przepisy śląskich gospodyń. Talerz tradycyjnej śląskiej zupy to najlepszy sposób na jesienną słotę. Koniecznie wypróbuj, palce lizać!
Żur żeniaty, siemieniotka czy bryja. Jaki jest Wasz numer jeden wśród śląskich zup?
Żur Żeniaty
Z 3/4 boczku gotujemy wywar. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy na wywarze z boczku. Ugotowany boczek wyjmujemy i kroimy w plastry. Pozostały kawałek surowego, wędzonego boczku kroimy w kostkę i topimy na skwarki, dodając pod koniec pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy ziemniaki będą miękkie skwarki, tłuszcz i cebulę łączymy z zupą. Wlewamy zakwas i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy czosnek roztarty z solą. Przyprawiamy cukrem, majerankiem i solą.