Tym razem zajrzeliśmy do Pszczyny, która z wyśmienitej kuchni słynie, ale czy znajdziemy tu śląskie smaki? W ich poszukiwaniu udaliśmy się do restauracji Kuchnia i Wino, gdzie dwa lata temu Magda Gessler przeprowadziła kuchenną rewolucję. W karcie dań obok serwowanej kuchni francuskiej sporo miejsca zajmują śląskie potrawy. Znaleźliśmy oczywiście roladę z kluskami i modrą kapustą. Mięso oczywiście wołowe. Farsz? Pokrojone w paski boczek, kiszony ogórek z własnego kiszenia i cebula, do tego musztarda. Kluski tradycyjne białe, bez dziurki. Kapusta modra zasmażana z boczkiem. Jako wielopokoleniowy Ślązak przyznaję, że wszystko było tak, jak po Śląsku być powinno.
Jednak dla jeszcze większej pewności zapytałem Irenę Piesiór z Koła Gospodyń Wiejskich w Jankowicach, która śląskość podawanej tutaj rolady również potwierdziła.
- To jest prawdziwa śląska rolada z farszem krojonym w słupki, a kluski dawniej też robiło się bez dziurki, więc te są jak najbardziej śląskie, tyle że my nazywaliśmy je gałuszkami - mówi gospodyni. - Chociaż kapusta nie powinna być zasmażana - dodaje.
W menu znaleźliśmy również inne śląskie dania. Chłodnik śląski ze śledziem - robił wrażenie, był również śląski galert, rosół śląski i żur.
*Marsz Autonomii 2012 ZDJĘCIA, WIDEO, OPINIE
*Wielki koncert Guns N'Roses w Rybniku ZOBACZ ZDJĘCIA, WIDEO
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?