Placuszki z cukinii to niezwykle szybkie i smaczne danie. Do przygotowania placuszków potrzebna jest oczywiście cukinia, jogurt naturalny, śmietana, jajko, sól, pieprz, mąka, dwa ząbki czosnku, wędzone plastry łososia oraz koperek.
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy ale nie obieramy ze skóry. Odcinamy ogonek a następnie na ścieramy na największej tarce. Do startej cukinii wbijamy całe jajko, dodajemy kilka łyżek jogurtu naturalnego. Następnie dodajemy mąkę i czosnek. Czosnek możemy pokroić lub wycisnąć przy pomocy wyciskarki. Dodajemy pieprz i sól do smaku.
Całość należy wymieszać. Gdy powstanie już jednolita masa, placuszki z cukinii smażymy dokładnie tak jak placki ziemniaczane. Na patelnie dajemy kilka kropel oleju. Gdy placuszki przyrumienią się z każdej strony, przekładamy je na talerz.
Przed podaniem na gotowe placuszki nakładamy plaster wędzonego łososia. Następnie nakładamy łyżeczkę śmietany na placuszek i posypujemy posiekanym koperkiem. Całość przygotwania nie powinna zająć więcej niż pół godziny. Smacznego!
*Oto zakręt mistrzów w Katowicach. Każdego dnia ktoś ląduje na barierkach
*Marsz przeciw imigrantom w Katowicach ZDJĘCIA + WIDEO
*Adamek - Saleta ZDJĘCIA + WIDEO CAŁA WALKA
*Merkury Market w Rybniku otwarty! ZOBACZ KONIECZNIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?