Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sprawdzony przepis na barszcz wigilijny. Wypróbowany i sprawdzony na wigilię. Ugotuj własny, tradycyjny barszcz świąteczny z uszkami

red
Sprawdzony przepis na barszcz wigilijny
Sprawdzony przepis na barszcz wigilijny
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami to chyba najważniejsza obok karpia potrawa na polskim stole wigilijnym. Warto przygotować go samemu, dlatego mamy dla Was sprawdzony przepis na barszcz wigilijny. Ugotuj barszcz samodzielnie na święta, na pewno będzie pyszny. Warto skorzystać z wypróbowanego przepisu na tradycyjny barszcz.

Najlepszy i sprawdzony przepis na tradycyjny barszcz z uszkami

Badania wskazują, że barszcz z uszkami gości w 82 proc. polskich domów. To najpopularniejsza zupa na wigilijny stole. Obok zupy rybnej, grzybowej czy żuru stanowi podstawę polskiej kuchni wigilijnej. Świąteczny barszcz z uszkami warto przygotować samodzielnie według tradycyjnego i sprawdzonego przepisu na barszcz czerwony z uszkami.

Składniki na sprawdzony barszcz z uszkami na wigilię

  • 25 dag buraków
  • pół pęczka włoszczyzny
  • 1 i 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • 1 łyżka koncentratu buraczanego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 dag ugotowanych suszonych grzybów
  • 1/4 pęczka posiekanej natki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • majeranek suszony

Sposób przygotowania wigilijnego barszczu według tradycyjnego przepisu świątecznego
Włoszczyznę obrać, pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla, zalać 3/4 litra wody. Dodać listek, pieprz obraną 1 cebulę. Gotować wywar, dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek. Gotować 30 minut. Przecedzić,doprawić solą, pieprzem i koncentratem.

Zobacz też inny przepis na barszcz wigilijny WIDEO

Przepis na uszka do barszczu
Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto.1/2 cebuli posiekać i zeszklić na oleju.Wymieszać z pokrojonymi grzybami, natką i jakiem przyprawić. Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu. Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie.
Gotowe przełożyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo