Najlepszy i sprawdzony przepis na tradycyjny barszcz z uszkami
Badania wskazują, że barszcz z uszkami gości w 82 proc. polskich domów. To najpopularniejsza zupa na wigilijny stole. Obok zupy rybnej, grzybowej czy żuru stanowi podstawę polskiej kuchni wigilijnej. Świąteczny barszcz z uszkami warto przygotować samodzielnie według tradycyjnego i sprawdzonego przepisu na barszcz czerwony z uszkami.
Składniki na sprawdzony barszcz z uszkami na wigilię
- 25 dag buraków
- pół pęczka włoszczyzny
- 1 i 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- sól
- 1 łyżka koncentratu buraczanego
- 1/2 szklanki mąki
- 2 dag ugotowanych suszonych grzybów
- 1/4 pęczka posiekanej natki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- majeranek suszony
Sposób przygotowania wigilijnego barszczu według tradycyjnego przepisu świątecznego
Włoszczyznę obrać, pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla, zalać 3/4 litra wody. Dodać listek, pieprz obraną 1 cebulę. Gotować wywar, dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek. Gotować 30 minut. Przecedzić,doprawić solą, pieprzem i koncentratem.
Zobacz też inny przepis na barszcz wigilijny WIDEO
Przepis na uszka do barszczu
Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto.1/2 cebuli posiekać i zeszklić na oleju.Wymieszać z pokrojonymi grzybami, natką i jakiem przyprawić. Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu. Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie.
Gotowe przełożyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem.
Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?