Wszystko zaczęło się w Meksyku
Licząca około czterech tysięcy lat historia czekolady jest związana z Ameryką Łacińską, a konkretnie z Meksykiem, gdzie odkryto pierwsze krzewy kakaowca. Zamieszkujące te tereny ówczesne cywilizacje jako pierwsze zaczęły przyrządzać czekoladę z kakao. Miała ona wówczas formę płynną, a wypijano ją podczas różnych ceremonii, a także jako lekarstwo. W kolejnych stuleciach Majowie traktowali czekoladę niczym napój bogów i wytwarzali ją z prażonych oraz ucieranych ziaren kakaowych, zmieszanych z papryczką chili, wodą i skrobią kukurydzianą. Przelewano ją z naczynia do naczynia, uzyskując w efekcie gęsty, pokryty pianką napój zwany „xocolatl”, czyli gorzka woda. Określenie to dało początek nazwie znanego dziś na całym świecie smakołyku. Wartość czekolady była coraz większa, a Aztekowie uznawali ją za dar boga Quetzalcoatla. Służyła im jako napój orzeźwiający lub afrodyzjak, choć pili ją również przed wyprawami wojennymi. Ponadto, aż do piętnastego wieku ziarna kakaowe służyły też jako środek płatniczy.
Z Ameryki Łacińskiej ziarna te dotarły do Hiszpanii, w efekcie jednej z wypraw do Nowego Świata. Hiszpanie nadal spożywali czekoladę w wersji płynnej, ale wzbogacono ją cukrem i miodem, aby złagodzić jej naturalnie gorzki smak. Stamtąd rozprzestrzeniła się na całą Europę, a wiele krajów zaczęło zakładać własne plantacje na ternach kolonijnych. Proces wytwarzania czekolady zrewolucjonizował wynalazek prasy czekoladowej, jaki skonstruowano w 1828 roku. Tłoczono w nim masło kakaowe z prażonych ziaren, w trakcie czego powstawał też drobny proszek kakaowy, jaki następnie mieszano z płynami i wlewano do form. Tam tężał i w efekcie przybierał kształt tabliczki czekolady.
Współczesna czekolada jest słodka, aromatyzowana i z dodatkami
Słodki i uwielbiany na całym świecie produkt jest zatem wytwarzany z owoców kakaowca – a dokładniej z nasion, z których pozyskiwana jest tak zwana miazga kakaowa. Poza tym, czekolada zawiera również tłuszcz kakaowy lub inny roślinny oraz substancje słodzące. Rodzajów czekolady jest sporo, a każdy producent posiada dodatkowo własną recepturę. Przeważnie, kiedy sięgamy po tradycyjną tabliczkę czekolady, to mamy do wyboru: ciemną – o najkrótszym składzie i wysokim procencie zwartości kakao, deserową – zawiera dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, mleczną – w składzie dodatkowo obok miazgi i tłuszczu ma jeszcze cukier oraz mleko, a także białą – ta z kolei nie zawiera kakao, a ponadto jest mieszaniną utwardzonych tłuszczy i cukru. Oczywiście nie da się też nie zauważyć czekolad z zwartością rozmaitych dodatków, takich jak na przykład orzechy czy bakalie. W wielu z nich znajdziemy również nadzienie, zaś niektóre mają także aromatyzowany posmak – chociażby miętowy, pomarańczowy czy wiśniowy.
Nie przeocz
- Najmodniejsze paznokcie na lato 2023. Zobacz piękne inspiracje!
- Tak będzie wyglądał nowy dworzec PKP w Częstochowie. Zobaczcie WIZUALIZACJE
- Nowa linia tramwajowa w Częstochowie ma szansę na realizację. Dotrze na Parkitkę
- Otwarcie drogi Ikei za 50 mln w Zabrzu. Łączy Zaborze Południe z Północą i Porembą
Smakołyk konsumowany jest dzisiaj na wiele różnych sposobów
Wielu smakoszy sięga po kostki tabliczki czekolady każdego dnia, a inni spożywają czekoladowe śniadanie – na przykład, dodając ten przysmak do owsianki, musli albo omleta. Są też osoby, które starają się unikać tego smakołyku ze względu na jego wysoką kaloryczność i jedynie od czasu do czasu sprawią sobie przyjemność w postaci lodów latem czy filiżanki gorącej czekolady zimą. Dla wielu ludzi czekolada jest dodatkowym elementem innych przysmaków, jak ciasta z kremem bądź polewą czekoladową albo rogaliki czy pączki z tego typu nadzieniem. Niektórzy też rozkoszują się urozmaiconym o ten produkt obiadem, przygotowując chociażby naleśniki z czekoladą, a nawet ryż z jej dodatkiem oraz owocami. Ten słodki przysmak to również świetna opcja na rozmaite desery i puddingi.
Czekolada oznacza sporo możliwości jej wykorzystania, więc warto dać się ponieść kreatywności, a co za tym idzie – zanurzyć się w czekoladowym świecie i nieco poeksperymentować. Ponadto, w sklepach nie brakuje też wielu rodzajów słodyczy z dodatkiem czekolady. Oprócz standardowych tabliczek można tam znaleźć sporo rozmaitych wafelków oraz batoników w polewie czekoladowej, pralinek oraz ciasteczek. Nie trudno też zauważyć owoce w czekoladzie – na przykład śliwki bądź wiśnie – i oczywiście kremy. Tym słodkim smakołykiem można również delektować się w wersji płynnej, która jest zazwyczaj gęsta i świetnie smakuje na przykład z croissantem bez nadzienia.
Zobacz także
Czekolada jest zdrowa i skutecznie poprawia nastrój
Wszyscy – w mniejszym lub większym stopniu – lubią czekoladę i nic w tym dziwnego, bowiem jej smak przyciąga jak magnez, a sama słodycz rozpływa się w ustach. Jak się okazuje, czekolada poprawia nastrój i ma pozytywny wpływ na dobre samopoczucie oraz zdrowie – pod warunkiem jednak, że jest ona spożywana z umiarem. Zawarty w niej magnez sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu systemu nerwowego i poprawia koncentrację.
Czekolada jest bogata w antyoksydanty, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami oraz stresem oksydacyjnym. Obecne w czekoladzie flawonoidy mogą polepszyć kondycję naszego układu sercowo-naczyniowego oraz pozytywnie wpłynąć na ochronę skóry przed promieniowaniem UV. Zawarte w czekoladzie substancje pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Smakołyk ten wpływa też pozytywnie na gospodarkę cholesterolu oraz obniża ryzyko ataku serca. Oczywiście należy pamiętać o zachowaniu umiaru w spożywaniu tego produktu. Mimo jego dobrego oddziaływania na nasz organizm, zbyt duża ilość czekolady może bowiem mieć znaczny wpływ na przybywające kilogramy, ponieważ jest ona wysokokalorycznym produktem. U niektórych osób może też wywoływać alergie oraz powodować uczulenie.
W załączonej galerii prezentujemy wybrane formy czekoladowego produktu, który jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych smakołyków na świecie. Sprawdź i nie opieraj się dzisiaj tej wyjątkowej słodkości!
Nie przeocz
- Najmodniejsze paznokcie na lato 2023. Zobacz piękne inspiracje!
- Tak będzie wyglądał nowy dworzec PKP w Częstochowie. Zobaczcie WIZUALIZACJE
- Nowa linia tramwajowa w Częstochowie ma szansę na realizację. Dotrze na Parkitkę
- Otwarcie drogi Ikei za 50 mln w Zabrzu. Łączy Zaborze Południe z Północą i Porembą
Zobacz także
Archeologiczna Wiosna Biskupin (Żnin)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?