Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Światowy Dzień Kanapki: Dietetyk radzi co jeść. Zdrowe kanapki są w modzie

Olga Krzyżyk
Olga Krzyżyk
Czy lubicie na śniadanie zjeść kanapkę? Oto przepis na zdrową kanapkę
Czy lubicie na śniadanie zjeść kanapkę? Oto przepis na zdrową kanapkę Google Grafika
Dzisiaj jest Światowy Dzień Kanapki. Na śniadanie, na kolację, do szkoły i do pracy. Kanapki stały się częścią naszych posiłków. Zapytaliśmy dietetyka z czym powinny je jeść, aby były zdrowe i dawały nam dużo energii.

Historię wynalezienia kanapki opisał Woody Allen w opowiadaniu "Maszyna parowa sobie z tym nie poradzi". Dlaczego kanapki są tak popularne może tłumaczyć fakt, że możemy zjeść je wszędzie. W pracy, w szkole, na uczelni, czy w domu. Można je zrobić szybko lub w wersji wykwintnej jako przekąski dla gości. Sycą, są smaczne oraz mogą być zdrowe.

Dzisiaj Światowy Dzień Kanapki

Najlepiej kanapkę zjeść na pierwsze śniadanie, które powinno się zjeść do 1 godziny od wstania. Śniadanie jest potrzebne, by pobudzić z rana metabolizm. Powinno zawierać białe tłuszcze i węglowodany, tak aby było pełnowartościowe.

Dzięki temu energia będzie uwalniała się przez kilka godzin.

Zdrowe kanapki PRZEPIS

- Na zdrowe kanapki najlepiej kupić pieczywo żytnie, razowe lub graham. Wystarczy kanapkę posmarować cienką warstwą naturalnego masła. Dzięki temu dostarczymy do organizmu potrzebny tłuszcz. Następnie potrzebne jest nam białko, dlatego kładziemy na kanapkę plasterek chudej wędliny, sera białego lub żółtego. Potrzebne są też warzywa np. plaster pomidora. To jednak nie wystarczy. Zawsze powinno się zjeść jeszcze świeże owoce. Jakie? Sezonowe np. jabłka, gruszki lub kiwi - mówi Adrianna Barczyńska, dietetyk z Poradni Dobry Dietetyk z Mysłowic i Będzina.

Kanapkę możemy zjeść także na drugie śniadanie. Wystarczy rano zrobić parę kanapek więcej i spakować je do woreczka lub folii. I mamy następny sycący i zdrowy posiłek.

- Pierwsze śniadanie powinno pokrywać około 20 lub 25 procent dziennego zapotrzebowania na energii. Wartość kaloryczna uzależniona jest od wieku, płci i tego co robimy, ogólnie waha się od 300 do 500 kcal - dodaje Adrianna Barczyńska, dietetyczka.

Czego nie jeść na śniadanie

Powinniśmy unikać słodyczy i słodkich przekąsek. Zawierają one dużo cukrów prostych, które sprawiają, że zamiast więcej energii czujemy się osłabieni. Dlatego nie powinno się pić także soków w kartonach. To produkty wysoko przetworzone. Możemy zastąpić słodycze własnymi zdrowymi wypiekami, deserami mlecznymi i koktajlami. Zamiast słodyczy można też zrobić zdrową kanapkę, która jest zarówno smaczna, jak i zdrowa.

Przepisy na kanapki

Kanapka dla dzieci "Rybka"
Składniki:

  1. ⦁pieczywo pszenne, kromka - 1 sztuka
  2. ⦁Rama Classic
  3. ⦁serek wiejski - 1 łyżka
  4. ⦁ogórek - 0.5 sztuk
  5. ⦁rzodkiewka - 1 sztuka
  6. ⦁oliwka czarna - 1 sztuka
  7. ⦁szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

  • ⦁Pieczywo okrój ze skórki i posmaruj Ramą, dzięki której kanapka smakować będzie wyśmienicie. Skórki pozostaw na później. Następnie nałóż serek i rozsmaruj równomiernie.
  • ⦁Ogórka i rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki – rozłóż na pieczywie imitując łuski rybki.
  • ⦁Oliwkę umieść w miejscu oka, a szczypiorek i skórki pieczywa niech posłużą jako płetwy i ogon ryby. Kanapka Rybka gotowa!

„Potrójna” szkolna kanapka
Składniki:

  1. ⦁chleb tostowy z ziarnami, kromki - 3 sztuki
  2. ⦁szynka drobiowa - 2 plastry
  3. ⦁ogórek konserwowy - 0.5 sztuk
  4. ⦁ser żółty - 2 plastry
  5. ⦁ketchup łagodny - 1 łyżka
  6. ⦁liść sałaty - 1 sztuka
  7. ⦁Rama Aero

Sposób przygotowania:
⦁Wszystkie kromki chleba tostowego posmaruj margaryną Rama, która podkreśli doskonały smak kanapki.
⦁Na dwóch kromkach połóż umyty i porwany liść sałaty oraz plastry szynki i sera. Ogórka pokrój w plasterki i połóż na kromki.
⦁Nałóż ketchup na każdą z nich, aby nadać im pomidorowy smak i tak przygotowane kromki połóż jedną na drugą.
⦁Nałóż na wierzch porwany liść sałaty i przykryj trzecią posmarowaną kromką chleba. Taką „potrójną” kanapkę przełóż np. do szkolnego pudełka na kanapki.

Śniadaniowa kanapka z szynką i świeżym ogórkiem
Składniki:

  1. ⦁bułka typu „paluch” - 2 sztuki
  2. ⦁Rama z masłem z solą morską
  3. ⦁szynka wiejska gotowana - 4 plastry
  4. ⦁twarożek kremowy - 120 gramów
  5. ⦁zielony ogórek - 1 sztuka
  6. ⦁pomidorki koktajlowe - 6 sztuk

Sposób przygotowania:
⦁Bułki przekrój wzdłuż na pół i obie części posmaruj margaryną Rama, dzięki której nabierze ona wyjątkowego smaku.
⦁Teraz nałóż kremowy serek na dolną część bułki.
⦁Ogórka pokrój pod skosem w długie i cienkie plastry.
⦁Szynkę lekko zwiń i ułóż na kanapkach z twarożkiem, następnie połóż zwinięte plasterki ogórka.
⦁Pomidorki pokrój na plasterki i udekoruj kanapki.

Śląskie cmentarze to miejsca lekcji historii. Nie zapominajmy o zmarłych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo