Ten grzyb podbił polskie lasy. Trąbki śmierci są niebezpieczne? To trzeba wiedzieć o lejkowcu dętym

TK
Lejkowiec dęty. Jego potoczne nazwy to trąbki śmierci i trąbki umarlaka
Lejkowiec dęty. Jego potoczne nazwy to trąbki śmierci i trąbki umarlaka Jerzy Opioła/Wikimedia Commons (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Craterellus_cornucopioides_a1.JPG)
Udostępnij:
Trąbki śmierci, a właściwie lejkowiec dęty - to grzyb dawno niewidziany, który obecnie masowo pojawia się w polskich lasach. Tym samym pojawiają się pytania, czy grzyb zwany potocznie trąbkami śmierci, czy trąbkami umarlaka jest niebezpieczny? Jak się okazuje - tylko z nazwy. Grzybiarze doceniają jego walory smakowe. Co warto wiedzieć trąbki śmierci grzybiarze określają mianem kuzyna bardziej popularnej - kurki.

Ten grzyb podbił polskie lasy. Trąbki śmierci są niebezpieczne?

Trąbki śmierci, czy trąbki umarlaka - to potoczna nazwa grzyba, który wyróżnia się na tle inny gatunków występujących w polskich lasach. Wszystko przez charakterystyczny wygląd.

Lejkowiec dęty, bo taka jest jego prawidłowa nazwa, charakteryzuje się:

  • zmieniającą się barwą - od brązowoczarnej po szarości i czerń,
  • występowaniem od sierpnia do listopada,
  • pofałdowaną górną częścią,
  • postrzępionymi brzegami,
  • pustym trzonem,
  • spodem pozbawionym blaszek oraz rurek.

Tym samym trudno pomylić trąbki śmierci z jakimkolwiek innym grzybem. Zwykle spotkać je można pod dębami czy bukami. Lejkowiec dęty lubi tereny wilgotne, dlatego często spotkamy go również w okolicach mchów, czy porostów, a także pod rozkładającymi się liśćmi.

Nie przeocz

Te wyjątkowe grzyby rosną zwykle w dużych skupiskach. Co jeszcze warto wiedzieć? Lejkowiec dęty osiąga:

  • od 5 do 15 cm wysokości,
  • szerokość górnej części od 3 do 5 cm.

Lejkowiec dęty to kuzyn kurki

Lejkowiec dęty to tak naprawdę kuzyn innego, popularnego grzyba - kurki, czyli pieprznika jadalnego. Trąbki śmierci niebezpieczne są jedynie z nazwy - gdyż należą do grzybów jadalnych.

Grzybiarze doceniają ich smak i aromat. Często porównują go do trufli. Często używany jest w gastronomii jako m.in.:

  • dodatek do zup,
  • składnik farszu do pierogów.

Musisz to wiedzieć

Q&A z Robertem Kubicą

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie