Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tiramisu - przepis na pyszny włoski deser

Maria Zawała
Tiramisu, przepis na włoski deser
Tiramisu, przepis na włoski deser ARC
Jak zrobić tiramisu? Przepis, który przytaczam, mam od przyjaciółki. Wychodzi z niego tiramisu doskonałe, delikatne i najlepsze jakie jadłam. Dokładnie takie, jakie robią moi włoscy przyjaciele z regionu Emilia Romagna. Choć trzeba Wam wiedzieć, że każda włoska rodzina ma swój przepis na tiramisu.

Wyobraźcie to sobie. Zza horyzontu wychyla się rozgrzane słońce, ożywają ulice i plaże. Czuć zapach mocnego espresso. Budzi się kolejny upalny dzień, niespiesznie nabierając rozpędu. Opaleni chłopcy jeszcze szeptają opalonym dziewczynom do uszu słodkie słówka. Tak słodkie, jak słynny włoski deser tiramisu, obowiązkowy składnik włoskiego drugiego śniadania.

Skąd ta światowa sława tiramisu - biszkopta nasączonego mocną kawą espresso oraz likierem amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone?

Cóż, kto próbował, ten wie, że to po prostu włoskie niebo w gębie. Dolce vita. A tak naprawdę, tiramisu zrobiło międzynarodową karierę dopiero za sprawą II wojny światowej, kiedy to włoscy żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali ów deser w paczkach nadsyłanych z domów.

Istnieje wiele teorii na temat historii tego deseru. Do miana stolicy tiramisu pretendują: Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych miast ma własny przepis na wykonanie tiramisu i uważa go za najlepszy. Jedna z legend, szczególnie popularna w Sienie, głosi, że twórcą przepisu na tiramisu był władca Toskanii Cosimo III de' Medici, który zwykł go serwować na nudnych posiedzeniach rady księstwa.

W Wenecji twierdzi się natomiast, że tiramisu było od niepamiętnych czasów ulubioną potrawą dożów i to na długo przed tym, jak rodzina Medici stała się wpływowa.

Tiramisu - przepis

Składniki
Biszkopty- 2 paczki
(na moją małą brytfankę wchodzi 1,5 paczki, wy sami oceńcie, ile potrzebujecie)

4 jajka, 500 g serka mascarpone, prawdziwe kakao, kawa, likier amaretto, 3/4 szklanki cukru (może być pół albo cała, jeśli lubicie mniej albo bardziej słodkie, ja daję pół)

Sposób wykonania
Porcja na małą brytfankę
Dla (4 (łasuchów) -6 (normalnych) osób
1. Kup podłużne biszkopty (najlepiej takie, na których napisane jest, że są do tiramisu)

2. Zaparz mocną kawę, najlepiej z ekspresu, w ilości wystarczającej do zamaczania biszkoptów i dolej do wystudzonej w rondelku lub miseczce kawy solidny kieliszek amaretto.

3. Oddziel białka od żółtek

4. Utrzyj żółtka z serkiem mascarpone na jednolitą masę ( mikserem)

5. Obok ubij na sztywno pianę z pozostałych białek

6. Wymieszaj (delikatnie łyżką) pianę z serkiem utartym z żółtkami

7. Zamaczaj biszkopty w kawie z amaretto i układaj na brytfance, dwa rzędy obok siebie.

8. Posmaruj kremem z mascarpone biszkopty, posyp (przez sitko) kakao.

9. Połóż zanurzoną w kawie z amaretto drugą warstwę biszkoptów. Posmaruj nową warstwą kremu z serka maskarpone. (Tym razem nie syp kakao, tylko owiń brytfankę folią i schowaj na 5-6 godzin do lodówki)

10. Tuż przed podaniem posyp wierzchnią warstwę kakao wymieszanym z odrobiną zmielonej kawy. Jeśli chcesz, by było doskonałe, posyp też wiórkami zmrożonej, gorzkiej czekolady.
Buon Appetito!

Tiramisu podaje się bardzo silnie schłodzone, zwykle do kawy espresso. Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie - zwłaszcza w upalne dni. Ale po kolacji też można. W końcu, gdy przetłumaczyć dosłownie - tirami su - znaczy poderwij mnie. Niejedna opalona dziewczyna skończy wieczór w jego słodkich objęciach...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!