Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek. W piekarni Michalskich w Katowicach produkcja pączków idzie pełną parą. Zobaczcie, jak powstają pyszne pączki

PCH
Tak produkuje się pączki w piekarni "Michalski" w Katowicach. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Tak produkuje się pączki w piekarni "Michalski" w Katowicach. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Fot Arkadiusz Gola
Pełne ręce roboty przed Tłustym Czwartkiem mają w piekarniach, cukierniach i pączkarniach. Na kilkanaście godzin przed ustawieniem się długich kolejek po pączki, trwa ich wypiekanie. Na tłuszcz trafiają uformowane w okrągły kształt pączki nadziane np. marmoladą czy różą. Zobaczcie, jak produkuje się pączki w piekarni "Michalski" w Katowicach!

Tłusty Czwartek. W piekarniach produkcja pączków idzie pełną parą. Niedługo zacznie się wypiekanie. Zobaczcie, jak powstają pyszne pączki

Długą drogę musi przebyć każdy pączek zanim trafi do ust łakomczucha w Tłusty Czwartek. W piekarniach i pączkarniach przygotowania do święta wszystkich smakoszy słodkich przekąsek już na kilka dni przed idą pełną parą. Pączków nie można jednak zrobić zbyt szybko. Ważne, żeby były nie tylko smaczne, ale i świeże.

ZOBACZCIE ZDJĘCIA

Pełne ręce roboty w przygotowaniach do Tłustego Czwartku mają między innymi w katowickiej piekarni Michalski z Nikiszowca, gdzie na dobrych paręnaście godzin przed ustawieniem się długiej kolejki po pączki rozpoczęło się ich wypiekanie.

Nie przeocz

Drożdżowe ciasto formowane w okrągły kształt jest efektem wymieszania mąki pszennej, jajek, mleka i masła. Dopiero później, gdy odczeka się odpowiednio długo aż ciasto wyrośnie, pączki trafiają na głęboki tłuszcz. Najczęściej smaży się je na smalcu, oleju roślinnym lub maśle klarowanym.

Nie można też zapomnieć o nadzieniu. To, w zależności od przepisu, trafia do pączka jeszcze przed lub po jego wysmażeniu. A czym nadziewane są pączki? To zależy tak naprawdę od piekarni. Przyjęło się, że tradycyjne pączki są nadziane różą lub marmoladą.

W ciągu wielu lat świętowania Tłustego Czwartku poszczególne piekarnie, cukiernie czy pączkarnie zaczęły stawiać jednak na najróżniejsze smaki. Niektóre nadziewa się tak odważnym nadzieniem jak nutella. Można też spotkać pączki z białą czekoladą czy nawet z makiem.

Jeszcze przed trafieniem pączka do klienta, na wierzch wypieczonego smakołyku trafia lukier albo cukier puder. Później taki pączek czeka już tylko na zjedzenie.

Musisz to wiedzieć

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Najatrakcyjniejsze miejsca do pracy zdaniem Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera