Rąbka tajemnicy na temat menu piłkarzy uchylił Tomasz Leśniak w swojej najnowszej książce „Biało-czerwoni na talerzu. Co jedzą gwiazdy piłkarskiej reprezentacji”, która ukazała się jeszcze przed mistrzostwami Europy we Francji.
Premiera książki była 1 maja na Stadionie Narodowym w Warszawie. Tomasz Leśniak jest kucharzem polskiej reprezentacji już od 10 lat. Gotował dla reprezentacji, kiedy trenerami byli m.in.: Paweł Janas, Leo Beenhakker, Franciszek Smuda i Waldemar Fornalik.
Jego książka to zbiór przepisów kulinarnych gwiazd naszej piłki. W książce przeczytać można między innymi o smakach dzieciństwa reprezentantów Polski, a także porównać jadłospisy obecnych i dawnych idoli. O swoich ulubionych daniach opowiadają Robert Lewandowski, Wojciech Szczęsny, Grzegorz Krychowiak, ale i prezes PZPN Zbigniew Boniek, trener Adam Nawałka czy Jan Tomaszewski.
- Do współpracy przy książce zaprosiłem piłkarzy reprezentacji, z którymi gotujemy ich ulubione potrawy bądź nawiązujemy do ich smaków dzieciństwa. Z Robertem Lewandowskim, Grzegorzem Krychowiakiem czy Arturem Borucem rozmawiamy też, jak przez lata zmieniała się ich świadomość żywieniowa. Pokazujemy, kiedy odkryli, że odpowiednia dieta to jeden z najważniejszych czynników sukcesu - zapowiadał książkę kucharz.
*EURO 2016: Transmisje, relacje, zdjęcia i filmy wideo
*Słońce, palmy i sztuczna Rawa. Tylko się nie kąpcie! ZDJĘCIA + WIDEO
*Ranking Uczelni Wyższych Perspektywy 2016: Ale niesamowity skok śląskich szkół!
*Ile zarabiają pielęgniarki? Oto prawdziwe paski wynagrodzeń
*Nowy abonament RTV, czyli opłata audiowizualna z rachunkiem za prąd ZASADY, KWOTY, ZWOLNIENIA!
*WNIOSKI I DOKUMENTY na 500 zł na dziecko w ramach Programu Rodzina 500 PLUS
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?