![Szakszuka...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ec/70/659fdf0d3dd48_o_large.jpg)
Top 10 przepisów dla zabieganych. Te śniadania uratują każdy poranek!
Najlepsze przepisy na śniadania dla zabieganych
Szakszuka
Składniki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
1 papryka żółta, pokrojona w kostkę
1 bakłażan, pokrojony w kostkę
400 g pomidorów w puszce, obranych i pokrojonych w kostkę
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżeczka kajenki (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne)
Sól i pieprz do smaku
Jajka (tyle, ile osób)
Posiekana świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
Rozgrzej oliwę na dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż stanie się miękka.
Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę.
Wrzuć pokrojoną paprykę i bakłażana. Smaż, aż warzywa zmiękną.
Dodaj pomidory wraz z sokiem z puszki, kminu, paprykę w proszku, kajenkę (jeśli używasz) oraz sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
Zrób wgłębienia w sosie i rozbij do każdego wgłębienia jajko.
Przykryj garnki i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut, aż białka jajek zetną się, a żółtka pozostaną lekko płynne.
Posyp potrawę posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Podawaj gorące, najlepiej ze świeżym chlebem.