Dynie olbrzymy w Jankowicach
Jak co roku, na wiosnę Kasparkowie zasadzili w ogrodzie nasiona dyni. W ubiegłym roku dynie nie były ogromne, natomiast dwa lata temu urosły dwa prawdziwe giganty, o wadze prawie 50 kg każdy. W tym roku przewodnicząca KGW Jankowice nie spodziewała się obfitych zbiorów. – Po opadach gradu, które miały miejsce latem, nie myślałam, że dynie się podniosą. Okazało się, że mimo spękań rosły, rosły i rosły – mówi zadowolona gospodyni. – Co ważne, nie stosowaliśmy żadnych nawozów. Dynie były podlewane samą wodą. Może nie są to rekordowe okazy o wadze kilkuset kilogramów, jakie znamy z telewizji, ale dla nas pięć dyń o wadze blisko 40 kg to spore osiągnięcie – zapewnia Ernestyn Kasparek, mąż pani Urszuli. Warto dodać, że oprócz pięciu olbrzymów, w ogrodzie Kasparków wyrosło jeszcze sporo małych dyń. – Te posłużą bardziej do ozdoby. Te duże warzywa podzielimy i rozdamy. Również z gospodyniami spotkamy się na degustacji potraw i wypieków z dyni, które same przygotujemy. W ubiegłych latach robiłyśmy m.in. racuchy, dżem dyniowo-brzoskwiniowy, ciasto dyniowe, czy popularny kompot. Dynia to warzywo, które równie dobrze można przyrządzić na słodko i na słono – zapewnia Urzszula Kasparek.
Potrawy z dyń dla smakoszy
Gospodynie z Jankowic cyklicznie spotykają się, by degustować potrawy z różnych okazji w roku. Były już potrawy na Wielkanoc, wcześniej święta Bożego Narodzenia. Tym razem panie degustowały potrawy z dyni, zarówno te wytrawne, jak i desery.
Dla smakoszy mamy również przepis jankowickiej gospodyni na racuchy z dyni. Do ich przygotowania potrzeba kilogramowego fragmentu warzywa, który należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bierzemy 5 żółtek, które ucieramy z łyżką cukru i łyżką margaryny. Całość dodajemy do miąższu, wraz ze szklanką mąki i szczyptą soli. Na końcu mieszamy ciasto z pianą z 5 białek. Tak przygotowane ciasto należy łyżką kłaść na rozgrzanym tłuszczu i smażyć do uzyskania złotego koloru. Podawać ze śmietaną lub dżemem. Przepis można również wykorzystać do przygotowania placków wytrawnych, jednak wtedy nie należy dodawać cukru. W tym przypadku do ciasta można dodać startego żółtego sera oraz posiekaną pietruszkę.
MASZ CIEKAWĄ INFORMACJĘ, ZROBIŁEŚ ZDJĘCIE ALBO WIDEO?
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego?
PRZEŚLIJ WIADOMOŚĆ NA [email protected]
DZ24 WIADOMOŚCI CZYTELNIKÓW I INTERNAUTÓW
*Śląskie jest NAJ... Ciekawe, czy to wiecie ROZWIĄŻCIE QUIZ
*Tragedia w Częstochowie. Para 18-latków zginęła w wypadku
*25 lat więzienia dla Krakowiaka, a on stoi z kamienną twarzą ZDJĘCIA
*Równica bez schroniska? Niestety to koniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?