Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uczniowie tarnogórskiej szkoły gastronomicznej uczestniczyli w warsztatach kulinarnych. Była fotografia i tajniki pracowni sensorycznej

RED
Uczniowie z Tarnowskich Gór nie mogli narzekać na brak atrakcji.Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Uczniowie z Tarnowskich Gór nie mogli narzekać na brak atrakcji.Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Fot Arkadiusz Gola
Wykonanie profesjonalnej fotografii kulinarnej, przygotowania dania niespodzianki, poznanie tajników pracowni sensorycznej – w takim cyklu warsztatów w Katedrze Dietetyki Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego wzięli dziś udział uczniowie trzeciej klasy z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Tarnowskich Gór z kierunku Technik Żywienia i Obsługi Gastronomicznej.

Wizyta to efekt współpracy między SUM a powiatem tarnogórskim, który konsekwentnie promuje swoich najlepszych uczniów. – Bardzo się cieszymy ze współpracy z SUM. Zachęcamy młodych ludzi z naszego powiatu, by kontynuowali naukę w naszym regionie, przekonując do wybierania kierunków w Śląskim Uniwersytecie Medycznym – powiedział Stanisław Torbus, wicestarosta tarnogórski. – W świetle ostatniego raportu WHO i polskich danych, że nasze dzieci tyją najszybciej w Europie, a nadwaga i otyłość są związane z rozwojem aż 13 nowotworów szerzenie wiedzy o zdrowym żywieniu jest jednym z najważniejszych zadań także samorządu. W tym kontekście wizyta w Katedrze Dietetyki to możliwość przemyślenia kontynuacji nauki właśnie w SUM i poszerzenia wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania, a także polityki żywieniowej.

ZOBACZCIE ZDJĘCIA

Uczniowie tarnogórskiego Technikum dobrze wiedzą jak ważny jest zdrowy styl życia. Dawid Pikos, choć świetnie gotuje (jego specjalność to kurczak w sosie słodko-kwaśnym) niemal codziennie z siostrą biega. A pokus wokół jest wiele, bo jego tata jest właścicielem restauracji. – Uwielbiam śląska kuchnię, która do lekkich nie należy, ale znajduję balans między dietą i ćwiczeniami – mówi.

Uczniowie z Tarnowskich Gór nie mogli narzekać na brak atrakcji. W zespołach przygotowywali aranżacje z owoców i warzyw, by potem je pięknie sfotografować, a potem robili sałatki, koktajle, a nawet piekli ciasteczka. Oczywiście owsianie.

Martyna Pudlik swoimi daniami zachwyca rodzinę, ale gotuje smacznie i zdrowo. – Poza tym dużo spaceruję i chodzę na siłownię. Mam jeszcze trochę czasu, ale zastanawiam się nad studiowaniem dietetyki – dodaje.

Warsztaty prowadzili pracownicy naukowi Katedry Dietetyki WNOZ w Bytomiu.

Nie przeocz

Zobacz także

Musisz to wiedzieć

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera