Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wafle kukurydziane wycofane ze sprzedaży. Sanepid ostrzega: 3 partie wafli kukurydzianych Good Food mogą być szkodliwe

RED.
Sanepid ostrzega o wycofaniu z rynku wafli kukurydzianych. Mogą być szkodliwe
Sanepid ostrzega o wycofaniu z rynku wafli kukurydzianych. Mogą być szkodliwe arc
Wafle kukurydziane wycofane ze sprzedaży! Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega o wycofaniu z rynku trzech partii wafli kukurydzianych marki Good Food. Stwierdzono w nich bowiem przekroczenie dopuszczalnego poziomu zanieczyszczenia aflatoksynami. Wafle mogą więc być szkodliwe.

W trzech partiach wafli kukurydzianych marki Good Food wprowadzonych do obrotu w Polsce stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu zanieczyszczenia aflatoksynami. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów.

O które produkty chodzi?

Nazwa produktu i numer kodu kresowego: Good Food solone wafle kukurydziane 105 g, EAN 5900125001836
Data minimalnej trwałości: 2019-09-06

Nazwa produktu i numer kodu kresowego: Good Food solone wafle kukurydziane 105 g, EAN 5900125001836
Data minimalnej trwałości: 2019-08-07

Nazwa produktu i numer kodu kresowego: Good Food wafle kukurydziane z ziołami prowansalskimi 105 g, EAN 5900125004752
Data minimalnej trwałości: 2019-09-07

Firma poinformowała o sprawie Państwową Inspekcję Sanitarną oraz swoich odbiorców o konieczności wycofania wyżej wymienionych produktów, a także zamieściła ostrzeżenie dla konsumentów na swojej stronie internetowej: KLIKNIJ TUTAJ.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują aktualnie proces wycofywania produktów.

Zalecenia dla konsumentów: nie należy spożywać wafli kukurydzianych o numerach partii/datach minimalnej trwałości wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

GIS, najczęściej zadawane pytania:

Co to są aflatoksyny?
Aflatoksyny to substancje chemiczne produkowane przez pleśnie Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus. Gdy pleśnie te rozwiną się w żywności, w pewnych warunkach mogą produkować aflatoksyny i zanieczyszczać nimi płody rolne i otrzymywaną z nich żywność.

W jaki sposób aflatoksyny dostały się do wafli kukurydzianych firmy Good Food?
Źródłem aflatoksyn w waflach było zanieczyszczenie ziarna kukurydzy – surowca dostarczonego do firmy Good Food.

Czy wszystkie partie wafli kukurydzianych Good Food są zanieczyszczone aflatoksynami?
3 partie wskazane w ostrzeżeniu firmy oraz GIS wprowadzone do obrotu w Polsce zawierały aflatoksyny na poziomie przekraczającym dopuszczalny.

Jakie poziomy aflatoksyn stwierdzono w waflach kukurydzianych Good Food?
W partii oznaczonej datą minimalnej trwałości 07.08.2019 stwierdzono obecność aflatoksyny B1 na poziomie 12 μg/kg oraz aflatoksyn B1+B2+G1+G2 na łącznym poziomie 110 μg/kg.

W partii oznaczonej datą minimalnej trwałości 06.09.2019 stwierdzono obecność aflatoksyny B1 na poziomie 5,6 μg/kg oraz aflatoksyn B1+B2+G1+G2 na łącznym poziomie 7,7 μg/kg.

W partii oznaczonej datą minimalnej trwałości 07.09.2019 stwierdzono obecność aflatoksyny B1 na poziomie 15 μg/kg oraz aflatoksyn B1+B2+G1+G2 na łącznym poziomie 21 μg/kg.

Dopuszczalny poziom zanieczyszczenia tego typu produktów wynosi w przypadku aflatoksyny B1 – 2 μg/kg, a dla sumy aflatoksyn B1+B2+G1+G2 – 4 μg/kg.

Od kiedy wskazane w komunikacie partie znajdują się w obrocie handlowym w Polsce i jaki był zasięg dystrybucji tych partii?
Wskazane w komunikacie partie znajdują się w obrocie handlowym w Polsce od dnia 07.09.2018. Partia oznaczona datą minimalnej trwałości 07.08.2019 trafiła do następujących odbiorców: AUCHAN, BP EUROPA – HAVI, INTERMARCHE, LECLERC – GDAŃSK, LECLERC KWITNĄCA, POLO MARKET, SELGROS, STOKROTKA, TESCO, ŻABKA SP. Z O.O. Partia oznaczona datą minimalnej trwałości 06.09.2019 trafiła do sieci Lidl. Partia oznaczona datą minimalnej trwałości 07.09.2019 trafiła do sieci Mila.

Czy stwierdzone w waflach kukurydzianych Good Food poziomy aflatoksyn są groźne dla zdrowia?
Stwierdzone poziomy są wielokrotnie niższe od tych, które wywoływały ostre zatrucia (aflatoksykozy) u ludzi. Tym niemniej aflatoksyny, a szczególnie aflatoksyna B1, są genotoksycznym kancerogenem mogącym wywoływać nowotwory wątroby u ludzi i zwierząt. Toksyczne metabolity (aflatoksykol) może przechodzić przez barierę krew/łożysko, aflatoksyna M1 może być obecna w mleku kobiety spożywającej zanieczyszczoną żywność (poziom 1µg/kg AF B1 w pożywieniu odpowiada ok 0,01 AF M1). Stwierdzone poziomy zanieczyszczenia znaczącą przekraczają ustalone wartości, niemniej produkt był obecny na rynku przez względnie krótki czas, a zwyczajowo spożywane ilości produktu (ich masa) nie jest duża. Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. dodatków określił działanie rakotwórcze dla narażenia na aflatoksynę B1 wynoszące 1 ng / kg masy ciała na dzień (dla 100 000 osób/rok) na 0,017) i 0,269 dla osób z przewlekłym zapaleniem wątroby typu B. Wartości te odnoszą się do narażenia przez 70 lat. Oznacza to wzrost zachorowań odpowiednio o 1,7 i 2,7 przypadków na 10 000 000 osób na rok.

Wybory samorządowe w Bytomiu DRUGA TURA

Wybory samorządowe w Dąbrowie Górniczej DRUGA TURA

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo