Mazurek żurawinowy
Składniki na spód:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 3/4 kostki masła
- 2 łyżki śmietany 30%
- 1 żółtko
- szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na wielkość blachy + wylepić dookoła wałeczek z ciasta. Piec 15 minut w temperaturze 180 st. C (do zrumienienia).
Masa:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wegańskiej śmietany do deserów
- 4 łyżki miodu
- 1/4 kostki masła
- 1 szklanka żurawiny
- 1 opakowanie skórki pomarańczowej
- 2 opakowania płatków migdałowych
- szczypta soli
Śmietanę, miód, masło i cukier podgrzać do uzyskania jednolitej masy. Zamieszać. Wrzucić bakalie. Wylać całość na upieczone ciasto. Wstawić do piekarnika na 30 minut, żeby masa się skarmelizowała (temp. 160-170 st. C).
Wege żurek wielkanocny
Składniki:
pęczek włoszczyzny,
500 ml zakwasu na żurek,
ząbek czosnku,
100 ml śmietany (opcjonalnie),
kilka listków laurowych,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
starty chrzan,
ugotowane jajka (opcjonalnie).
Sposób przygotowania: Włoszczyznę umyj, obierz i włóż do garnka z wodą. Zagotuj całość razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Pod koniec dodaj posiekany czosnek. Kiedy warzywa się wygotują, dodaj zakwas. Podgotuj całość jeszcze przez chwilę, aż całość dobrze się połączy, a następnie zabiel żurek śmietaną (może być w wersji wege). Przypraw całość do smaku. Podawaj tak jak lubisz - świetnie smakuje z tartym chrzanem albo ziemniakami.
Pasztet z ciecierzycy z pastą tahini
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki kaszy mannej
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżka pasty sezamowej Tahini
- łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- łyżka ziarna kolendry
- 100 g suszonych pomidorów
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 jaja
- 2 łyżki oleju
- łyżka Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr
- łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 3 łyżki majonezu
- pęczek natki kolendry
- limonka
- ząbek czosnku
- łyżka gęstego jogurtu
- strąk ostrej papryki chilli
- łyżka pasty sezamowej Tahini
Sposób przygotowania:
1. Dzień wcześniej zalej ciecierzyce zimną wodą. Na drugi dzień przepłucz ją i zalej świeżą wodą. Następnie dodaj marchew i gotuj do miękkości.
2. Ugotowany groch i marchew przełóż do miksera. Później dodaj jajka i pastę Tahini. Całość zmiksuj na gładką pastę.
3. Na rozgrzanym oleju podsmaż rozdrobnioną cebulę. Gdy się zeszkli, na patelnię dodaj posiekany czosnek i przyprawy (w tym delikat warzywny). Smaż je aż zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze kolejną chwilę, a następnie przełóż do miksera w którym, wcześniej miksowany był groch. Zmiksuj składniki dokładnie na gładka pastę i połącz z resztą ciecierzycy.
4. Masę na pasztet dopraw delikatem do smaku i połącz z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, bułką i kaszą manną. Dokładnie wymieszaj. Masę umieść w foremce na pasztet wcześniej wyścielonej pergaminem. Foremkę zawiń w folię aluminiową i umieść na blasze piekarnika, na którą wlej wodę. Całość umieść w nagrzanym do 200 st. C piekarniku na około 60 minut. Pasztet podawaj z sosem.
5.Rozetrzyj czosnek na miazgę, posiekaj kolendrę i strąk papryki chili. Wszystkie składniki połącz z majonezem i jogurtem, dopraw do smaku sokiem z limonki.
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?