Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wege-żurek, pasztet z cukini, mazurek żurawinowy - sprawdzone przepisy dla tych, którzy nie jedzą mięsa i jajek. Polecamy!

RED
Jajka w dziesiątkach kombinacji i mięsne pasztety - to one od wieków królują na wielkanocnych stołach. Ale... weganie i wegetarianie nie obchodzą tych świąt przy pustych talerzykach. Oni też mają swoje wielkanocne specyjały. Polecamy trzy sprawdzone przepisy w wersji wege - dla tych, którzy nie jedzą mięsa i jajek.

Mazurek żurawinowy

Składniki na spód:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na wielkość blachy + wylepić dookoła wałeczek z ciasta. Piec 15 minut w temperaturze 180 st. C (do zrumienienia).

Masa:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wegańskiej śmietany do deserów
  • 4 łyżki miodu
  • 1/4 kostki masła
  • 1 szklanka żurawiny
  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej
  • 2 opakowania płatków migdałowych
  • szczypta soli

Śmietanę, miód, masło i cukier podgrzać do uzyskania jednolitej masy. Zamieszać. Wrzucić bakalie. Wylać całość na upieczone ciasto. Wstawić do piekarnika na 30 minut, żeby masa się skarmelizowała (temp. 160-170 st. C).

Wege żurek wielkanocny

Składniki:

pęczek włoszczyzny,
500 ml zakwasu na żurek,
ząbek czosnku,
100 ml śmietany (opcjonalnie),
kilka listków laurowych,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
starty chrzan,
ugotowane jajka (opcjonalnie).

Sposób przygotowania: Włoszczyznę umyj, obierz i włóż do garnka z wodą. Zagotuj całość razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Pod koniec dodaj posiekany czosnek. Kiedy warzywa się wygotują, dodaj zakwas. Podgotuj całość jeszcze przez chwilę, aż całość dobrze się połączy, a następnie zabiel żurek śmietaną (może być w wersji wege). Przypraw całość do smaku. Podawaj tak jak lubisz - świetnie smakuje z tartym chrzanem albo ziemniakami.

Pasztet z ciecierzycy z pastą tahini

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki kaszy mannej
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżka pasty sezamowej Tahini
  • łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • łyżka ziarna kolendry
  • 100 g suszonych pomidorów
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr
  • łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki majonezu
  • pęczek natki kolendry
  • limonka
  • ząbek czosnku
  • łyżka gęstego jogurtu
  • strąk ostrej papryki chilli
  • łyżka pasty sezamowej Tahini

Sposób przygotowania:

1. Dzień wcześniej zalej ciecierzyce zimną wodą. Na drugi dzień przepłucz ją i zalej świeżą wodą. Następnie dodaj marchew i gotuj do miękkości.

2. Ugotowany groch i marchew przełóż do miksera. Później dodaj jajka i pastę Tahini. Całość zmiksuj na gładką pastę.

3. Na rozgrzanym oleju podsmaż rozdrobnioną cebulę. Gdy się zeszkli, na patelnię dodaj posiekany czosnek i przyprawy (w tym delikat warzywny). Smaż je aż zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze kolejną chwilę, a następnie przełóż do miksera w którym, wcześniej miksowany był groch. Zmiksuj składniki dokładnie na gładka pastę i połącz z resztą ciecierzycy.

4. Masę na pasztet dopraw delikatem do smaku i połącz z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, bułką i kaszą manną. Dokładnie wymieszaj. Masę umieść w foremce na pasztet wcześniej wyścielonej pergaminem. Foremkę zawiń w folię aluminiową i umieść na blasze piekarnika, na którą wlej wodę. Całość umieść w nagrzanym do 200 st. C piekarniku na około 60 minut. Pasztet podawaj z sosem.

5.Rozetrzyj czosnek na miazgę, posiekaj kolendrę i strąk papryki chili. Wszystkie składniki połącz z majonezem i jogurtem, dopraw do smaku sokiem z limonki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera