MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Poznajcie Szlak Kulinarny Śląskie Smaki. Te restauracje w Śląskiem musicie odwiedzić! Zjecie tam przepyszne dania wywodzące się ze Śląska

Barbara Romańczuk
Barbara Romańczuk
Restauracja Szyb MaciejSzyb Maciej to kompleks obiektów, dawniej związanych z Kopalnią Węgla Kamiennego „Concordia”, w dzielnicy Zabrza – Maciejowie. Jako jedyny w województwie śląskim, znajduje się na dwóch szlakach: Zabytków Techniki i Kulinarnym Śląskie Smaki. Restauracja oferuje wysokiej jakości dania, często organizuje wydarzenia kulturalne, a woda wykorzystywana w kuchni pochodzi z własnego ujęcia. Rodzinna niedziela to szczególny czas, z dedykowanymi dziecięcymi daniami. Jako członek Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki, promuje lokalne smaki i tradycje kulinarną regionu.W menu Śląskie Smaki znajdziemy:- Pate/przystawka z krupnioka- Żur zabrzański- Gulasz Donnersmarcków- Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą- Szpajza cytrynowa- Rosół z makaronem - menu dla dzieci
Restauracja Szyb MaciejSzyb Maciej to kompleks obiektów, dawniej związanych z Kopalnią Węgla Kamiennego „Concordia”, w dzielnicy Zabrza – Maciejowie. Jako jedyny w województwie śląskim, znajduje się na dwóch szlakach: Zabytków Techniki i Kulinarnym Śląskie Smaki. Restauracja oferuje wysokiej jakości dania, często organizuje wydarzenia kulturalne, a woda wykorzystywana w kuchni pochodzi z własnego ujęcia. Rodzinna niedziela to szczególny czas, z dedykowanymi dziecięcymi daniami. Jako członek Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki, promuje lokalne smaki i tradycje kulinarną regionu.W menu Śląskie Smaki znajdziemy:- Pate/przystawka z krupnioka- Żur zabrzański- Gulasz Donnersmarcków- Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą- Szpajza cytrynowa- Rosół z makaronem - menu dla dzieci Strona restauracji
Województwo śląskie to nie tylko przemysł i historia, to również bogactwo smaków i tradycji kulinarnych. Kuchnia śląska od dawna cieszy się uznaniem zarówno w kraju, jak i za granicą, dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi i obfitości dań. Szlak Kulinarny Śląskie Smaki to inicjatywa, która umożliwia odkrycie tego bogactwa poprzez podróżowanie po restauracjach oferujących autentyczne i tradycyjne potrawy. W tych restauracjach musicie zjeść chociaż jeden raz. Odkryjcie śląskie smaki na nowo. Gdzie warto się wybrać?

Szlak Kulinarny Śląskie Smaki powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w 2012 roku. To jeden z pierwszych szlaków kulinarnych w całej Polsce. Restauracje uczestniczące w tym projekcie serwują autentyczne dania regionalne, które zyskały uznanie i certyfikat "Śląskie Smaki", potwierdzający ich jakość i regionalną autentyczność. Kuchnia śląska to nie tylko rolada z kluskami i modrą kapustą - na Szlaku znajdziemy również specjały beskidzkie, jurajskie czy zagłębiowskie. Zalewajka, beskidzkie placki z blachy z szpyrkami czy serula to tylko niektóre z ponad 100 dań regionalnych serwowanych przez restauracje na Szlaku.

Każda z restauracji Szlaku wyróżnia się specjalnym oznaczeniem "Śląskie Smaki" na drzwiach oraz certyfikatem na ścianie. W menu można także znaleźć specjalną wkładkę z daniami regionalnymi, co ułatwia odnalezienie autentycznych smaków regionu.

Te restauracje w Śląskiem musicie odwiedzić! Sprawdźcie...

Kuchnia Śląska - wyjątkowa w swoim rodzaju

Kuchnia śląska, z jej bogatą historią i tradycją, uosabia niezwykłą różnorodność smaków i aromatów regionu. To kulinarne dziedzictwo, które przekazywane jest z pokolenia na pokolenie. W tej kuchni główną rolę odgrywają różnorodne mięsa, aromatyczne sosy, kasze i ziemniaki. Jej wyjątkowy smak to efekt połączenia cech charakterystycznych dla regionu oraz wpływów historycznych. Inspiracje czerpane są nie tylko z kuchni niemieckiej, austriackiej i czeskiej, ale także z tradycji wiejskich, góralskich, mieszczańskich i myśliwskich. To prawdziwe kulinarne bogactwo, które zachwyca smakiem i aromatem. Kuchnia śląska to wyjątkowa symfonia smaków, która opiera się na tradycyjnych recepturach i lokalnych składnikach. Bogactwo tej kuchni tkwi w różnorodności potraw mięsnych, zakwasach, kiszonkach, ziemniakach, kapuście i wypiekach. Jest to prawdziwa uczta dla miłośników mięsa.

Nie przeocz

Musisz to wiedzieć

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dlaczego Agnieszka Robótka-Michalska zrezygnowała z kariery aktorskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni