18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wybory Krepla Roku w katowickim bistro Krystynka [ZDJĘCIA]

Katarzyna Pachelska
Marzena Bugała-Azarko
Nie ma lepszego dnia na wybory Krepla Roku niż Tłusty Czwartek. W tym dniu w bistro Krystynka wraca z Wiednia w Katowicach jury wybrało Pączek Roku 2013. ZOBACZ ZDJĘCIA

ZOBACZ KONIECZNIE:
Jak zrobić pączki na Tłusty Czwartek? [WIDEOPORADNIK DZ]

CZYTAJ KONIECZNIE:
Śląski pączek to krepel. A krepel? Wbrew stereotypom to nie niemiecki podarunek językowy

Obrady były burzliwe, bo przecież pączek to czysty hedonizm, służy wyłącznie przyjemności, a przyjemność to sprawa osobista. Jury w składzie: Aneta Borowczyk (właścicielka Krystynki), Beata Białowąs (zastępca dyrektora Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach), Aleksandra Czapla-Oslislo ("Gazeta Wyborcza" i blog kulinarny oslislo.pl/ostryga), Katarzyna Rożko ("Rynek Zdrowia") i Katarzyna Pachelska ("Dziennik Zachodni") jednak doszło do kreplowego konsensusu i wybrało z sześciu propozycji jednego Krepla 2013 r, oceniając m.in. kształt, kolor, stopień wysmażenia, zapach, elastyczność, smak nadzienia i ciasta, stopień rozpływania się w ustach i to, czy występuje nieodparta pokusa zjedzenia kolejnego pączka. Oczywiście jury nie wiedziało, z jakich piekarni lub sklepów są testowane pączki. Okazało się, stosunkiem głosów 3 do 2, że wygrał pączek z cukierni i piekarni Michalskich na katowickim Nikiszowcu. Wyróżnienie zdobyły pączki z cukierni Wiechoczek z Mikołowa.

Jaki powinien być idealny pączek? Wbrew pozorom nie powinien wyglądać idealnie, jak spod sztancy. Takie pączki budzą nieufność, bo nie wyglądają jak robione ręcznie. Lubimy pączki z lukrem, a najlepiej z lukrem i z kandyzowaną pomarańczą na wierzchu. W środku - najlepiej nadzienie z róży. Testowaliśmy pączki z masą makową, ale okazały się pomyłką. Mak jakoś nie pasuje do pączków. Pączki powinny mieć jasną obrączkę, ale nie za szeroką, bo może się okazać, że w tych miejscach są niedosmażone. Powinny też być elastyczne, czyli po ściśnięciu palcami, wracać do właściwego kształtu. Ciasto powinno mieć naturalny kolor, zbyt żółty, jak to było w przypadku jednego z rodzajów pączków, może wskazywać na obecność w cieście kardamonu. Nie lubimy też pączków zbyt tłustych, trzymanych za długo w oleju.


*Ranking szkół nauki jazdy 2013
*Restauracja Rączka gotuje otwarta ZOBACZ ZDJĘCIA
*Granica polsko-niemiecka 1922 na Górnym Śląsku [SENSACYJNE ZDJĘCIA]
*Podziemny dworzec autobusowy w Katowicach działa! [ZDJĘCIA]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni