Złote Fartuchy rozdane! Znamy laureatów XVI Festiwalu Śląskie Smaki. Jakimi potrawami zachwycili w tym roku jury?

Marcin Śliwa
Marcin Śliwa
W niedzielę 19 czerwca na promenadzie Areny Zabrze odbyła się XVI edycja Festiwalu Śląskie Smaki. Tym razem w konkursie wzięło udział 15 drużyn. Zobaczcie do kogo w tym roku trafiły Złote, Srebrne oraz Brązowe Fartuchy. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
W niedzielę 19 czerwca na promenadzie Areny Zabrze odbyła się XVI edycja Festiwalu Śląskie Smaki. Tym razem w konkursie wzięło udział 15 drużyn. Zobaczcie do kogo w tym roku trafiły Złote, Srebrne oraz Brązowe Fartuchy. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Śląskie Smaki
Udostępnij:
W niedzielę 19 czerwca na promenadzie Areny Zabrze odbyła się XVI edycja Festiwalu Śląskie Smaki. W popularnym wydarzeniu biorą udział miłośnicy kuchni śląskiej z całego regionu, którzy rywalizują w trzech kategoriach: amatorzy, szkoły gastronomiczne i profesjonaliści. Tym razem w konkursie wzięło udział 15 drużyn. Zobaczcie do kogo w tym roku trafiły Złote, Srebrne oraz Brązowe Fartuchy oraz jakim potrawami uczestnicy zachwycili jury.

Festiwal Śląskie Smaki był okazją na spróbowanie najlepszych regionalnych potraw w ich lokalnych odmianach. O dobre nastroje uczestników kulinarnego wydarzenia zadbali m.in. Krzysztof Respondek z programem muzyczno-kabaretowym, muzyczne trio Frele oraz Zespół Pieśni i Tańca Śląsk. Dużym zainteresowaniem cieszyły się mistrzowskie pokazy Remigiusza Rączki i Pascala Brodnickiego.

W konkursie kulinarnym wzięło udział piętnaście drużyn. Remigiusz Rączka, koordynator konkursowego jury, podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.

Poniżej udostępniamy listę drużyn, które zdobyły Złote, Srebrne oraz Brązowe Fartuchy.

Kategoria amatorzy:

  1. KGW Szczerbice (Śląski rosół z lanym ciastem; Karminadle z białą kapustą i ziemniakami z koperkiem; Szpajza cytrynowa)
  2. KGW Popielów Radziejów (Zupa z marchwi na mleku; Śląskie niebo – wieprzowina po śląsku z gałuszkami, Bołla)
  3. Serowarnia Jurajski Koziołek (Zupa z kalarepy; Kasza pęczak z kaszanką i jabłkiem; Śląskie makówki).

Nie przeocz

Kategoria profesjonaliści:

  1. Restauracja Cysterska (Żur na wędzonym króliku/kiełbasa z królika/boczek wędzony/sztamfkartofle/maślanka; Królik w sosie musztardowym/roladka z combrem i żymlokiem w boczku/ciapkapusta/pasternak/skorzonera; Szpajza cytrynowa/rabarbar/sorbet truskawkowy/kruszonka)
  2. Restauracja Dwór Bismarcka (Żur śląski na maślance z białą kiełbasą, Schab po naszemu – faszerowany krupniokiem na musie z czerwonej kapusty; Beza z mascarpone i agrest)
  3. Restauracja Leśna Perła (Kartoflanka z chipsem z krupnioka; Sauerbraten z dzika, kartofel z fojerki i oberiba na gęsto; Tatar z daniela).

Kategoria szkoły gastronomiczne:

  1. Gastro Team - Zespół Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini (Krem z kalarepy z pesto z lubczyku i prażonymi migdałami; Comber z królika w boczku na krupnioku z sosem z konfiturowanej cebuli z masłem ziołowym i szparagami; Szpajza ala Torcik)
  2. Gryfne Frelki - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach (Krem z oberiby na żurze; Kaczka w buraczkach; Nadziana piękna z Rept)
  3. Team Królowej Jadwigi - ZSP nr 4 w Jaworznie (Tradycyjny żur z jajem poszetowym i chipsami z boczku; Polędwiczki wieprzowe na śliwkowym sosie podawane z czarnymi kluskami i ćwikłą z chrzanem; Tartaletka z musem z kapusty z karmelizowanymi borowikami).

Zobacz także

Musisz to wiedzieć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie