Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Zrobiłam babeczki red velvet cake w patriotycznych barwach. Wypróbuj przepis na 11 listopada. Zawsze wychodzą puszyste i wilgotne

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Upieczone babeczki udekorowałam kremem na bazie serka śmietankowego i masła.
Upieczone babeczki udekorowałam kremem na bazie serka śmietankowego i masła. Anna Daniluk
Szukasz pomysłu na wyjątkowy deser? Proponuję babeczki w biało-czerwonych barwach. Do ciasta na red velvet cake dodaję czerwony barwnik spożywczy i ozdabiam kremem z serka śmietankowego. Wypróbuj niezawodny przepis na babeczki red velvet cake.

W skrócie

Czerwone babeczki red velvet cake najczęściej przygotowuje się z barwnikami spożywczymi. Jednak, gdy nie mogę ich znaleźć w sklepie, albo nie chcę kupować, bo rzadko koloruję ciasta, to sięgam po skoncentrowany sok z buraka. Łatwo dostępny produkt dodaję do maślanki i dokładnie mieszam. Uzyskuję barwę różową, ale po wymieszaniu z kakao i z suchymi składnikami ciemnieją. Polecam ogrzać wszystkie składniki do temperatury pokojowej, aby babeczki były puszyste. Wypróbuj sprawdzony przepis na babeczki red velvete cake.

Babeczki red velvet cake – przepis na proste ciasto

Liczba porcji: 12 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 10 g kakao,
  • 120 g cukru kryształu,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią lub 20 g ekstraktu waniliowego,
  • 70 g oleju rzepakowego,
  • 3 jajka,
  • 180 g maślanki,
  • kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego lub 3 łyżki skoncentrowanego soku z buraka.

Krem do babeczek red velvet cake:

  • 200 g miękkiego masła,
  • 50 g cukru,
  • 400 g serka kremowego śmietankowego,
  • 10 g ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Jak zrobić babeczki red velvet cake?

Przygotowanie:

  1. Na początku rozgrzałam piekarnik do 175° Celsjusza.
  2. W tym czasie w szerokiej misce przesiałam mąkę pszenną z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cukrem.
  3. Łyżką dokładnie połączyłam wszystkie składniki.
  4. W szklance wymieszałam maślankę z 5 kroplami barwnika spożywczego lub skoncentrowanym sokiem z buraka.
  5. W drugiej misce wymieszałam jajka z maślanką, olejem i ekstraktem waniliowym.
  6. Następnie mokre składniki wlałam powoli do suchych składników i wymieszałam przy pomocy trzepaczki.
  7. Formę na muffinki wyłożyłam papilotkami i wypełniłam je masą na babeczki red velvet cake do 3/4 wysokości.
  8. Muffinki red velvete cake wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 20 minut. Babeczki są gotowe, gdy wierzch jest sprężysty, a patyczek wetknięty do środka suchy.
  9. Babeczki red velvet cake odstawiłam na metalowej kratce do całkowitego wystudzenia.
  10. Kolejnym krokiem jest zrobienie kremu z serka śmietankowego. W misce wymieszałam miękkie masło z serkiem śmietankowym, ekstraktem waniliowym, cukru i szczyptą soli.
  11. Gotowym kremem, przy pomocy łyżki, ozdobiłam babeczki red velvet cake. Jeśli chcę uzyskać równomierną i elegancką warstwę kremu, to sięgam po rękaw cukierniczy.

Tort z babeczek red velvet cake

Tak przygotowane babeczki można także ułożyć na paterze, aby przypominały kształtem tort. W ten sposób często podaje się je na weselach w ramach słodkiego stołu. Można także babeczki ułożyć na torcie dodając mu wysokości.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zrobiłam babeczki red velvet cake w patriotycznych barwach. Wypróbuj przepis na 11 listopada. Zawsze wychodzą puszyste i wilgotne - Strona Kuchni