Żywność w plastiku zabezpiecza przed koronawirusem?
PZPTS zapewnia, że tworzywa przetwarzane w temperaturze powyżej 100 stopni zdecydowanie eliminują koronawirusa, zaś produkty zapakowane w przezroczyste opakowania plastikowe – zapobiegają chęci ich otwarcia i manipulacji, a poprzez wysoką barierowość plastiku zabezpieczają całkowicie produkt przed zarazkami.
Nie przegap
Barierowe tacki/folie z kolei wydłużają znacznie termin przydatności do spożycia, ograniczając dostęp tlenu, a tym samym rozwój drobnoustrojów, bez konieczności stosowania dodatkowych konserwantów.
Zobacz koniecznie
GIS zaleca rygorystyczne zasady bezpieczeństwa
Główny Inspektorat Sanitarny podaje, że w zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności, które służą zapobieganiu jej zanieczyszczeniu, w tym również wtórnemu zanieczyszczeniu na etapie dystrybucji i sprzedaży.
GIS w zaleceniach dla branży spożywczej mówi o konieczności ograniczenia w miarę możliwości ekspozycji w sklepach żywności nieopakowanej, przeznaczonej do bezpośredniego spożycia.
🔔🔔🔔
Pobierz bezpłatną aplikację Dziennika Zachodniego i bądź na bieżąco!
Oprócz standardowych kategorii, z powodu panującej epidemii, wprowadziliśmy do niej zakładkę, w której znajdziesz wszystkie aktualne informacje związane z epidemią koronawirusa.
Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania.
Bądź na bieżąco i obserwuj
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?