Bytomskie restauracje i puby przygotowują się do ponownego otwarcia

Szymon Bijak
Szymon Bijak
Restauracje i puby w Bytomiu przygotowują się do ponownego otwarcia, które nastąpi 18 maja. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE >>>Szymon Bijak
Lokale gastronomiczne powoli przygotowują się do ponownego otwarcia, które nastąpi w najbliższy poniedziałek, 18 maja. Będą one jednak funkcjonować na zupełnie nowych zasadach, innych niż przed pandemią koronawirusa w naszym kraju.

W najbliższy poniedziałek - 18 maja - właściciele restauracji czy pubów będą mogli w końcu odetchnąć z ulgą. Wraz z wdrożeniem przez polski rząd trzeciego etapu odmrażania gospodarki, lokale gastronomiczne przyjmą klientów po wielu tygodniach przymusowej przerwy związanej z obostrzeniami spowodowanymi pandemią koronawirusa w naszym kraju.

Lokale gastronomiczne w Bytomiu przygotowują się do otwarcia

Powoli bytomska gastronomia na Rynku (i okolicy) budzi się do życia. Choć niektórzy postanowili czas obostrzeń wykorzystać na realizację zamówień na wynos, to jednak dopiero od 18 maja lokale znowu będą mogły działać w pełniejszym wymiarze.

Niektóre ogródki już czekają na klientów, w innych restauracjach czy pubach więcej dzieje się na razie wewnątrz. Wszyscy pracownicy jednak nie mogą się doczekać, aż oficjalnie będą mogli powitać swoich klientów po przerwie spowodowanej pandemią.

Bary i restauracje otwarte dla klientów. Ile osób przy stoli...

- Teraz zabieramy się do pracy, żeby upiększyć naszą kawiarnie na Wasze przybycie - możemy przeczytać na facebookowej stronie kawiarni „W Lufcie”, która znajduje się na ul. Piastów Bytomskich.

Przypomnijmy, że zgodnie z nowymi wymogami sanitarnymi w barach, kawiarniach, pubach, restauracjach i strefach gastronomicznych w galeriach i centrach handlowych od 18 maja obowiązywać będzie:

  • limit 1 osoby na 4 metry kwadratowe;
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie 2 metrów odległości między stolikami;
  • zachowanie dystansu 1,5 metra od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego.

Goście lokalu będą mogli zdjąć maseczki, kiedy usiądą już przy stolikach. Blaty będą mogły być odsunięte od siebie o 1 metr pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo co najmniej metrowymi przegrodami.

Obejrzyj dokładnie

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

Będą zmiany zasad w noszeniu maseczek?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie