Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dieta na lato: Jak schudnąć? Jak się odchudzać zdrowo i skutecznie? [WIDEO]

ZIELA
Dieta na lato: Jak schudnąć? Dieta cud, bo lato za pasem, a my mamy fałdki na brzuchu? Jeśli chcemy schudnąć przed wakacjami, lepiej uważajmy, jakie diety wybieramy. Na pewno nie poddawajmy się tym bardzo restrykcyjnym. Bowiem zbyt szybkie chudnięcie i pozbawienie organizmu cennych wartości odżywczych, tłuszczów, witamin, białek, węglowodanów, nie zadziała na nas korzystnie, a efekt jojo murowany.

Dieta na lato: Jak schudnąć?

Jak więc prawidłowo się odchudzać? Coraz popularniejsza staje się dziś wizyta u dietetyka, który z reguły poleca racjonalne odżywianie się. Bowiem to właśnie najlepszy sposób na pozbycie się nadwagi, i to bez efektu jojo. Ekspert nauczy nas zdrowych nawyków i z jego pomocą przyzwyczaimy nasz organizm do jedzenia o stałych porach, w odpowiednich proporcjach i z właściwym rozłożeniem tłuszczów, białek i cukrów.

Najkorzystniej jest chudnąć od 1 do 1,5 kg na tydzień, a więc 4 do 6 kg w ciągu miesiąca. Nie ma co więc wierzyć reklamom, które przekonują, że w ciągu 30 dni uda nam się w zdrowy sposób schudnąć ponad 10 kg. Bowiem co począć wtedy z wiszącą skórą? Poza tym gdy zbyt mało jemy, organizm może być niedożywiony, a gdy wrócimy do starej diety, znów przybierzemy na wadze.

Jedzmy więc 5 razy dziennie o stałych porach – śniadanie, obiad, kolację i dwie lekkie przekąski. Obiad zawsze między 13.00 a 14.00, kolacja około godz. 19.00. Rano warto wypić na czczo szklankę wody niegazowanej z sokiem z połowy cytryny, to przyśpieszy nasz metabolizm i odkwasi organizm. Do posiłków warto dodawać ostre przyprawy – chili, imbir, cynamon itd. I dużo pić – wody mineralnej, herbat, mało kawy. Pamiętajmy też, że w naszej diecie musi być dużo warzyw i nieco mniej owoców, która warto zjadać na przekąski w połączeniu z jogurtem czy kefirem.

Zapomnijmy za to o tłustych mięsach, wędlinach i nabiale oraz o słodyczach, a także o jasnym pieczywie. Zamieńmy je na chude mięso (piersi z kurczaka, indyka, mielone z indyka czy szynki, od czasu co czasu schab, byle nie smażony, i chude morskie ryby, jak mintaj, dorsz, śledź, tuńczyk czy morszczuk, a w mniejszych ilościach łosoś). Z wędlin te chude, najlepiej drobiowe, a z nabiału – odtłuszczone jogurty, kefiry, chudy biały ser itd.).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!