Polska specjalność wigilijna - karp królewski - zagości już dzisiaj na stołach papieskich strażników w ich watykańskiej kantynie. Do uczty zasiądzie około 180 osób. Dania z ryb przygotowuje zespół kucharzy pod kierunkiem dyrektora kulinarnego hotelu Sheraton w Krakowie, Tomasza Leśniaka. Wspierać go będą polskie siostry albertynki, prowadzące na co dzień gwardyjską kuchnię.
ZOBACZ WIĘCEJ ZDJĘĆ:
Karpie z Brzeszcz jadą do Watykanu. Prezent dla Gwardzistów Szwajcarskich [ZDJĘCIA]
200 kg królewskich ryb
Dzieląc się rybami z naszych stawów, chcemy przede wszystkim promować polskie tradycje wigilijne - mówi Zbigniew Szczepański, prezes Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp", pomysłodawca tej kulinarnej ekspedycji.
Ponad 200 kilogramów karpia wyruszyło w miniony wtorek do Watykanu z gospodarstwa rybnego w Brzeszczach niedaleko Pszczyny. Ryby transportowano w specjalnym, natlenianym basenie. Świeże karpie, najbardziej okazałe z tegorocznej hodowli, dostarczył na obiad w Watykanie także przedsiębiorca z Przyborowa k. Brzeska, a wędzone - z Rytwian w woj. świętokrzyskim. W konwoju uczestniczył specjalista ichtiolog odpowiedzialny za dobry stan karpi.
Pokażemy w Watykanie polską gościnność, a przy okazji może uda się rozsmakować Europę w królewskiej rybie, stosunkowo mało tam popularnej. Polski karp mógł stać się ozdobą przedświątecznego, piątkowego obiadu w Watykanie dzięki pomocy Magdaleny Wolińskiej-Riedi, żony jednego z gwardzistów.
Całość sfinansował Fundusz Promocji Ryb ze składek rybaków. Polskim hodowcom bardziej chodzi w nim o gest i eksport świątecznego nastroju polskiej wieczerzy wigilijnej niż o biznes. W Polsce hodujemy tyle karpia, ile jesteśmy w stanie sami zjeść, od 16 do 20 tys. ton, jakieś pół kilograma na mieszkańca.
ZOBACZ TAKŻE:
Karp, dorsz, śledź? Jakie ryby kupić na święta bezpiecznie?
Karp to ikona Bożego Narodzenia, konkurenci nadal rzadko lądują na naszym stole wigilijnym
Karp po żydowsku: Zobacz jak przyrządzić karpia po żydowsku [PRZEPIS]
Karp w kaparach, cukinii
Kulinarne kreacje rybne mistrza Leśniaka są imponujące. Proponuje na przystawkę także roladę z karpia, suszonych borowików i kapusty z jajkiem przepiórczym oraz sosem z czarnego polskiego kawioru. Do wyboru będzie filet z karpia marynowany w kaparach, zielonym pieprzu, z salsą pomidorowo-jarzynową.
W daniu głównym jest kulebiak z karpia, kapusty i grzybów w cieście francuskim i dressing miodowo-musztardowy. Albo filety w cukinii i ziołach z sosem rakowym. Deser - ananasy marynowane w cukrze trzcinowym i trawie cytrynowej.
*Regionalna lista płac. Sprawdź, ile zarabiają [ZAROBKI OD 100 ZŁ DO 1 MLN ZŁ]
*Kuchenne Rewolucje w Tychach: Dom Bawarski Tychy Magdy Gessler [ZDJĘCIA + WIDEO]
*Najpiękniejsze polskie kolędy [POSŁUCHAJ i WYBIERZ]
*Najlepsze prezenty na święta Bożego Narodzenia [ZOBACZ ZDJĘCIA]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?