Prawdziwe włoskie spaghetti składa się z bardzo, bardzo, bardzo długich (na 80 cm!), dość grubych nitek, ugotowanych al dente (co po włosku oznacza "na ząb") i wymieszanych z odpowiednim sosem, czasem posypanych serem (parmezan lub pecorino). Jeśli chcesz przyprawić o zawał prawdziwego Włocha - wystarczy, że połamiesz makaron albo go... rozgotujesz. Możesz też dodać śmietany do spaghetti carbonara - efekt będzie ten sam.
Pochodzenie tego dania ginie w pomrokach dziejów, jednak wiele źródeł podaje, że makaron znany był już cztery tysiące lat temu w Chinach! Chętnie jedli go także starożytni Grecy i Rzymianie. Do Włoch przywieźli go Arabowie około IX wieku. Początkowo makaronem zajadali się robotnicy. Był łatwy i szybki w przygotowaniu. Podawano go bez sosu i jedzono palcami. Z czasem zaczęto używać widelca. Jedzenie spaghetti widelcem i łyżką to wymysł Amerykanów. Włosi patrzą na taką profanację z przerażeniem. Ciekawe, jak by się im spodobały polskie memy o ich narodowym daniu. Zobaczcie naszą galerię:
Nie przeocz
Musisz to wiedzieć
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?