Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal Restauracji Śląskich powoli dobiega końca. Tym razem gwiazdą serwowanych dań był por

Katarzyna Stacherczak
Katarzyna Stacherczak
Festiwal Restauracji Śląskich powoli dobiega końca. Tym razem gwiazdą serwowanych dań był por
Festiwal Restauracji Śląskich powoli dobiega końca. Tym razem gwiazdą serwowanych dań był por Restauracja Kaktusy Kato Koncept Kulinarny w Katowicach
Za nami kilka niezwykle smakowitych dni. Podczas drugiej edycji Festiwalu Restauracji Śląskich pierwsze skrzypce grał... por! Restauracje, które brały udział w wydarzeniu, czarowały różnymi daniami i wariacjami z tym warzywem w roli głównej. Chętnych na skosztowanie oczywiście nie brakowało. Dlatego też organizatorzy już teraz zapowiadają kolejną edycję!

Festiwal Restauracji Śląskich odbywa się w kilku śląskich miastach jednocześnie. Druga edycja rozpoczęła się 24 lutego. Ostatnich gości najlepsze śląskie restauracje zapraszają na sobotę (4 marca) i w niedzielę (5 marca). Będzie to ostatnia okazja, aby skosztować dań mistrzów kulinarnych.

Każdy z nich otrzymał informację, że pierwsze skrzypce podczas drugiej edycji wydarzenia ma tym razem grać por. To właśnie on musiał być gwiazdą dań serwowanych w poszczególnych lokalach. Dzięki temu uczestnicy wydarzenia mogli odkryć niepowtarzalne połączenia smakowe i poznać nowe potrawy z tym warzywem w roli głównej. W menu były między innymi faworki z dzika z marynowanym porem, confitowanym czosnkiem i puree z białą czekoladą; polędwiczki wieprzowe z gratin ziemniaczanym z grzybami, puree ziemniaczanym oraz sosem z sera bursztyn; por w tempurze, chutney z pomidora i ananasa, ziołowe puree oraz popcorn z kaszy; halibut w porach z makaronem tagliatelle; czy por duszony w białym winie ze szparagami, oliwkami i chrupiącym pieczywem.

Dania z porem serwowało pięć śląskich restauracji należących do sieci hoteli Diament. W każdej z nich mogliśmy skosztować przystawki, dania głównego, deseru i napoju. Taki zestaw kosztował 69 zł.

W drugiej edycji "Festiwalu Restauracji Śląskich" uczestniczyły następujące restauracje:

  • Restauracja Cesarska w Chorzowie,
  • Restauracja Vacanza w Siemianowicach Śląskich,
  • Restauracja Kaktusy Kato Koncept Kulinarny w Katowicach,
  • Restauracja Poziom+ Food & Wine w Gliwicach,
  • Restauracja Diament w Zabrzu.

Organizatorzy podkreślają, że zainteresowanie drugą edycją przerosło ich najśmielsze oczekiwania - gości było dwa razy więcej niż w czasie pierwszej edycji. Do tego świetne recenzje i zachwyt nad zaserwowanymi potrawami dają gwarancję, że wydarzenie z pewnością będzie więc kontynuowane. Kolejna edycja ruszy w czerwcu. Co ciekawe, organizatorzy idąc za ciosem mają zamiar zwiększyć liczbę miast, które biorą udział w akcji.

Nie przeocz

Zobacz także

Musisz to wiedzieć

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera