Festiwal Restauracji Śląskich odbywa się w kilku śląskich miastach jednocześnie. Druga edycja rozpoczęła się 24 lutego. Ostatnich gości najlepsze śląskie restauracje zapraszają na sobotę (4 marca) i w niedzielę (5 marca). Będzie to ostatnia okazja, aby skosztować dań mistrzów kulinarnych.
Każdy z nich otrzymał informację, że pierwsze skrzypce podczas drugiej edycji wydarzenia ma tym razem grać por. To właśnie on musiał być gwiazdą dań serwowanych w poszczególnych lokalach. Dzięki temu uczestnicy wydarzenia mogli odkryć niepowtarzalne połączenia smakowe i poznać nowe potrawy z tym warzywem w roli głównej. W menu były między innymi faworki z dzika z marynowanym porem, confitowanym czosnkiem i puree z białą czekoladą; polędwiczki wieprzowe z gratin ziemniaczanym z grzybami, puree ziemniaczanym oraz sosem z sera bursztyn; por w tempurze, chutney z pomidora i ananasa, ziołowe puree oraz popcorn z kaszy; halibut w porach z makaronem tagliatelle; czy por duszony w białym winie ze szparagami, oliwkami i chrupiącym pieczywem.
Dania z porem serwowało pięć śląskich restauracji należących do sieci hoteli Diament. W każdej z nich mogliśmy skosztować przystawki, dania głównego, deseru i napoju. Taki zestaw kosztował 69 zł.
W drugiej edycji "Festiwalu Restauracji Śląskich" uczestniczyły następujące restauracje:
- Restauracja Cesarska w Chorzowie,
- Restauracja Vacanza w Siemianowicach Śląskich,
- Restauracja Kaktusy Kato Koncept Kulinarny w Katowicach,
- Restauracja Poziom+ Food & Wine w Gliwicach,
- Restauracja Diament w Zabrzu.
Organizatorzy podkreślają, że zainteresowanie drugą edycją przerosło ich najśmielsze oczekiwania - gości było dwa razy więcej niż w czasie pierwszej edycji. Do tego świetne recenzje i zachwyt nad zaserwowanymi potrawami dają gwarancję, że wydarzenie z pewnością będzie więc kontynuowane. Kolejna edycja ruszy w czerwcu. Co ciekawe, organizatorzy idąc za ciosem mają zamiar zwiększyć liczbę miast, które biorą udział w akcji.
Nie przeocz
- Pies Bobi żyje już ponad 30 lat! Te rasy psów żyją najdłużej i najkrócej. Sprawdźcie
- Emerycie, tyle otrzymasz od 1 marca po waloryzacji! To konkretne KWOTY BRUTTO, NETTO
- Zakręt Mistrzów znowu dał o sobie znać. Dachowanie na DTŚ w Rudzie Śląskiej FILM
- Tak robią tylko Ślązacy. Sprawdź, czy znasz te zachowania
Zobacz także
Musisz to wiedzieć
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?