MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kto traci smak przy COVID-19 i jak często do tego dochodzi? Zaburzenia smaku to objaw niezależny od utraty węchu!

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Utrata węchu i smaku najczęściej idą w parze, jednak zaburzenia tego drugiego zmysłu mogą też występować oddzielnie.
Utrata węchu i smaku najczęściej idą w parze, jednak zaburzenia tego drugiego zmysłu mogą też występować oddzielnie. alona1919/123RF
Utrata węchu i jego zaburzenia to częsty problem przy wirusowych infekcjach układu oddechowego, zwłaszcza COVID-19. Z tego powodu nie czujemy też smaku, bo kształtują go właśnie wrażenia z nosa. Co jednak z samą utratą smaku? Mamy już wyniki pierwszej analizy badań, dzięki której wiemy, jak często występuje i kogo dotyczy najczęściej.

Zaburzenia węchu wraz z jego utratą występują nawet u 6 na 10 osób z COVID-19. Nie muszą przy tym ujawniać się w ostrej fazie zakażenia, bo mogą rozwijać się dopiero później, co zaobserwowano wraz z pojawianiem się nowych wariantów koronawirusa. Nie są też związane z występowaniem kataru, gorączki czy kaszlu. A ponieważ smak odczuwamy w głównej mierze dzięki powonieniu, oba zmysły są zwykle osłabione jednocześnie.

Co jednak z samą utratą smaku? Okazuje się, że nie musi być związana z upośledzeniem węchu, co zbadali naukowcy z Monell Chemical Senses Center w Stanach Zjednoczonych. Przeprowadzili oni analizę wyników 241 badań medycznych, obejmującą dane prawie 139 tys. pacjentów z pozytywnym wynikiem testu na COVID-19

Dysfunkcja zmysłu smaku dotyczyła ponad 39 proc. osób zakażonych koronawirusem, przy czym zaburzenia były większe u kobiet niż u mężczyzn i najczęściej występowały u osób dorosłych w wieku średnim (36-50 lat).

Jak długo utrzymują się problemy ze smakiem?

Utratę smaku uznano zatem za oddzielny symptom COVID-19, niezależny od zaburzeń dotyczących węchu. Według wcześniejszych badań oba problemy utrzymują się najwyżej przez kilka tygodni, przy czym ok. 84 proc. osób z upośledzeniem smaku wraca do normy po miesiącu. W przypadku tzw. długiego COVID może to jednak nie nastąpić nawet przez rok.

Wiemy ponadto, że zaburzenia odczuwania najczęściej dotyczą smaków gorzkich oraz słodkich.

W przypadku utraty smaku i węchu, które noszą nazwy odpowiednio: dysgeuzja i anosmia, zalecany jest trening, który pomaga przywrócić funkcjonowanie tych zmysłów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kto traci smak przy COVID-19 i jak często do tego dochodzi? Zaburzenia smaku to objaw niezależny od utraty węchu! - Strona Zdrowia