Mateusz Morawiecki spotkał się z właścicielami gliwickiej restauracji. Czy premier złamał wytyczne?

STEFAN KOWLASKI
Mateusz Morawiecki 22 maja w Gliwicach. Odwiedził restaurację Wanilia. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Mateusz Morawiecki 22 maja w Gliwicach. Odwiedził restaurację Wanilia. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE TT Kancelaria Premiera
Premier Mateusz Morawiecki w piątek, 22 maja, odwiedził Gliwice. Spotkał się między innymi z właścicielami jednej z restauracji, którzy skorzystali ze wsparcia w ramach Tarczy Finansowej. Kontrowersje wzbudziło zdjęcie, które zostało udostępnione w mediach społecznościowych z tej wizyty.

Mateusz Morawiecki - w piątek, 22 maja - odbył wizytę w naszym województwie, a konkretnie w Gliwicach. Odwiedził chociażby firmę "Elsit".

Swój czas poświęcił na spotkanie z właścicielami restauracji "Wanilia", którzy skorzystali ze wsparcia w ramach Tarcza Finansowa.

W mediach społecznościowych Kancelaria Premiera udostępnił zdjęcie z tego spotkania, które... odbiło się szerokim echem.

Pod wpisem pojawiły się komentarze. Między innymi wiceprezesa Forum Obywatelskiego Rozwoju (FOR), który zwracał uwagę na pewien fakt:

Przypomnijmy, że bary i restauracje zostały otwarte 18 maja. To jeden z zapisów związanych z wdrożeniem przez rząd trzeciego etapu odmrażania gospodarki. Funkcjonują jednak one na zupełnie nowych zasadach niż przed pandemią koronawirusa.

Bary i restauracje 18 maja zostaną otwarte wraz z wdrożeniem przez rząd trzeciego etapu odmrażania gospodarki. Będą jednak funkcjonować na zupełnie nowych zasadach niż przed pandemią koronawirusa. Zasady bezpieczeństwa w barach i restauracjach są rygorystyczne, nie dziwi więc , że pojawia się szereg pytańSprawdź w galerii, oto 7 najczęściej pytań i wątpliwości o działanie barów i restauracji od 18 maja. Zobacz na kolejnych zdjęciach >>>

Bary i restauracje otwarte dla klientów. Ile osób przy stoli...

Wśród wymogów i zaleceń dla barów i restauracji są m.in.:

  • limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie 2 m odległości między stolikami. Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się
  • dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
  • zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego.

W wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego stoi także, że przy stoliku mogą siedzieć członkowie rodziny lub ludzie razem mieszkający.

Obejrzyj dokładnie

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

Paweł Szrot ostro o "Zielonej Granicy"."To porównanie jest uprawnione"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie