Nasz krupniok został pełnoprawnym Europejczykiem

Agata Pustułka
Państwo Kusiowie z dumą prezentują unijny certyfikat Fot. LUCYNA NENOW
„Król śląskich stołów” wypłynął na europejskie wody. Podczas targów GASTROSILESIA skosztowano wczoraj pierwszego krupnioka z certyfikatem UE.

Walka trwała długo, ale zakończyła się sukcesem. Niedawno nazwa „krupnioki śląskie” została zarejestrowana w rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych UE. Wczoraj natomiast uczestnicy targów GASTROSILESIA w Chorzowie mogli przekonać się, jak smakuje pierwszy w Polsce krupniok z unijnym certyfikatem, przyrządzony według zaakceptowanej receptury.

O zdobycie certyfikatu postarali się państwo Małgorzata i Czesław Kusiowie, właściciele rodzinnej, z wielkimi tradycjami, firmy wędliniarskiej z Rudy Śląskiej. Ich kulinarne dzieło można uznać za wybitne.

- To krupniok na bogato - uśmiecha się Grzegorz Miketa, ze Śląskiego Cechu Rzeźników i Wędliniarzy w Katowicach i przewodniczący Stowarzyszenia „Krupnioki Śląskie”, które konsekwentnie i nie poddając się przeciwnościom (bo i inni mieli chętkę na naszego krupnioka) doprowadziło do końca proces uznania krupnioka przez Unię.

Podczas wczorajszej prezentacji i degustacji okazało się, że wielu producentów chce też mieć w swojej ofercie krupnioka - Europejczyka. A więc jest szansa, że wkrótce kupimy go w wielu miejscowościach regionu.

By spełnić wszystkie wymogi UE, trzeba było prześledzić historię krupnioka oraz przeanalizować receptury.

Kto wymyślił krupnioka? Miketa nie ma wątpliwości: śląskie gospodynie, które po świniobiciu, metodą prób i błędów, stworzyły nasz regionalny przysmak, którego podstawą są kasza - gryczana i jęczmienna w odpowiednich proporcjach - oraz krew. W śląskich domach w XIX w. krupnioki jadało się na niedzielne śniadanie. Najstarsze wzmianki o krupniokach pochodzą z końca XVIII w. ze wsi w pobliżu Gliwic. Liczne zapisy pojawiają się w źródłach XIX-wiecznych. „Krupnioki śląskie” występowały m.in. w jadłospisach weselnych, zaś ich upowszechnienie na stołach śląskich nastąpiło w latach 30. XIX wieku.

Krupniok obrzydliwy? Zobacz, co jedzą inni [ZDJĘCIA]

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

m
mara ślonsko

Szoutysek pojy sie maszketof ze tzw. "rogu obfitości" uod swiji cery hehe

F
Francik Posypa

No to teroski Wlodzio i Ziutek tysz bydom musieli jejsc krupnioki, a niy jakes tam kiszki kaszane eli krupniAki (to te dlo polckich szpecjalistow od poprawianio naszy slonckij godki.
Ciekawe, co bydzie jod Szoltysek?

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3