Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pączek to nie grzech... Sprawdź jak jeść pączki z głową. Dlaczego nie warto rezygnować ze świętowania tłustego czwartku?

Barbara Romańczuk
Barbara Romańczuk
Wideo
od 12 lat
Pamiętajmy, że tłusty czwartek powinien być okazją do radosnego świętowania, które nie zagraża naszemu zdrowiu ani dobremu samopoczuciu. Zachowanie umiaru, świadome delektowanie się potrawami oraz utrzymanie zdrowego podejścia do diety i aktywności fizycznej pozwolą nam cieszyć się tym dniem bez poczucia winy i ryzyka, że wpadniemy w "błędne koło" odchudzania - radzi dietetyczka dr Słoma-Krześlak ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

Tłusty czwartek to dzień pączków i chrustu. Tradycja nakazuje zjedzenie przynajmniej jednego pączka lub faworka w tłusty czwartek. Jednakże, jak pokazują statystyki, w wielu domach ta tradycja przybiera zupełnie inny obrót. Czy wiedzieliście, że Polacy spożywają około 7 tysięcy ton pączków w tym jednym dniu? To przekłada się na około 100 milionów pączków, co oznacza, że przypada na jednego Polaka średnio 2,5 pączka!

Tłusty czwartek może jednak stanowić wyzwanie dla osób pragnących utrzymać zdrowy tryb życia. Ekspertka, dr Małgorzata Słoma-Krześlak z Katedry Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, podpowiada, jak spożywać pączki z rozwagą i dlaczego warto tego dnia z uśmiechem odstawić na bok restrykcyjne diety. Poznajcie jej rady!

Pączek to nie grzech! Tłusty czwartek to okazja do świętowania

- Pamiętajmy, że tłusty czwartek powinien być okazją do radosnego świętowania, które nie podważa naszego zdrowia ani dobrego samopoczucia. Przyjęcie umiaru, świadome delektowanie się potrawami i zachowanie zdrowego podejścia do diety i aktywności fizycznej pozwolą nam cieszyć się tym dniem bez poczucia winy i ryzyka, że wpadniemy w „błędne koło odchudzania – radzi dietetyczka dr Słoma-Krześlak.

Jak zdrowo podejść do tematu? Rady dr Słomy-Krześlak

  • odrzuć postrzeganie ćwiczeń jako kary
  • zdrowe podejście do diet
  • umiar jest kluczem
  • zdrowa relacja z jedzeniem

Zajrzyj do naszej galerii, znajdziesz tam szczegółowo omówione przez panią dr Małgorzatę Słomę-Krześlak rady.

Przepis na dietetyczne i pyszne pączki!

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (można użyć mieszanki mąki pszennej pełnoziarnistej i np. mąki owsianej)
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego, owsianego)
  • 1/4 szklanki naturalnego słodzika (np. ksylitol, erytrytol)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Opcjonalnie do dekoracji:

  • Naturalne lukry (na bazie erytrytolu)
  • Roztopiona czekolada gorzka
  • Owoce, np. truskawki, maliny
  • Wiórki kokosowe, orzechy

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta: W dużej misce wymieszaj mąkę, słodzik, proszek do pieczenia i sól. W innej misce połącz jajko (lub jego zamiennik), mleko, olej i wanilię. Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj, aż składniki się połączą. Formowanie pączków: Jeśli masz formę do pączków, nałóż ciasto do formy, wypełniając każdą komorę do około 3/4 wysokości. Jeśli formy nie masz, możesz użyć zwykłej łyżki, aby nałożyć ciasto na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, formując okrągłe kształty z otworem w środku. Pieczenie: Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut lub do momentu, aż pączki się zarumienią i będą sprężyste w dotyku. Dekorowanie: Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu pączki można dekorować według uznania, np. polewając roztopioną czekoladą lub naturalnym lukrem, a następnie posypując wybranymi dodatkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera