Zupa Porowa z Kurkami i Kuskusem
Składniki
2 duże pory (biała i jasnozielona część)
300 g kurek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
1 niewielki korzeń selera
1,5 litra wywaru warzywnego
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 szklanki kuskusu
Sposób przygotowania
Pory dokładnie umyj i pokrój w cienkie krążki. Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno, a marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej masło i oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smażąc aż do zeszklenia.
Dodaj pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, seler) oraz pokrojone kurki. Smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
Wlej wywar warzywny, dodaj suszony tymianek, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut.
Dodaj pokrojone pory i gotuj kolejne 10 minut.
Na koniec dodaj kuskus, gotuj przez 5 minut, po czym zupa jest gotowa do podania.