Barszcz wigilijny pyszny i zdrowy
Prawdziwy barszcz wigilijny powinien być ugotowany na zakwasie. Dlatego warto pomyśleć o nim już teraz. Zakwas do barszczu wigilijnego warto zrobić na 4-5 dni przed Wigilią, czyli 19-20 grudnia. Jeśli jednak nie macie czasu, nie zdążycie, albo zapomnicie, że zakwas trzeba zrobić wcześniej, wtedy pozostaje skorzystać z zakwasu sklepowego.
Ważna uwaga na początek: barszczu czerwonego nie można doprowadzić do wrzenia, bo jeśli się zagotuje, to straci kolor!
Barszcz wigilijny Magdy Gessler
Przepis na zakwas do barszczu wigilijnego Magdy Gessler:
- 1 kg buraków (to mniej więcej 4 duże buraki)
- 5 szklanek wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- garść kminku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- kromka razowego chleba na zakwasie
Jak przygotować zakwas na barszcz wigilijny z czerwonych buraków?
Warto przygotować kamienny garnek lub inne naczynie, w którym zrobimy zakwas. Może to być duży słoik, który nakryjemy ściereczką i postawimy w chłodnym miejscu.
Zakwas do barszczu wigilijnego Magdy Gessler - krok po kroku:
- Zagotowujemy wodę z cukrem i solą, a potem ją studzimy.
- W międzyczasie obieramy buraki i kroimy je na cienkie plasterki.
- Obieramy czosnek i kroimy na plasterki.
- W kamiennym garnku układamy buraki.
- Dodajemy przyprawy i zalewamy całość przegotowaną wcześniej wodą tak, aby wszystkie buraki znajdowały się pod powierzchnią wody.
- Dodajemy kromkę chleba razowego na zakwasie.
- Garnek przykrywamy gazą i zostawiamy w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu na 4-5 dni.
Czytaj także
Uwaga, jeśli garnek z zakwasem trzymamy w kuchni, to lepiej postawić go na podłodze, w zacienionym miejscu, np. pod oknem, albo pod stołem przy oknie. Gotowy zakwas na barszcz czerwony z buraków należy przelać przez lejek wyłożony gazą do butelek. Taki zakwas można przechowywać w lodówce przez ok. dwa tygodnie, więc przyda się jeszcze do zrobienia np. sylwestrowego lub noworocznego barszczu czerwonego z krokietami.
Przepis na barszcz wigilijny Magdy Gessler
Kiedy mamy gotowy zakwas, w Wigilię Bożego Narodzenia możemy zabrać się za gotowanie barszczu wigilijnego. Jeśli Wigilia będzie dla Was pracująca, nic straconego. Barszcz można ugotować dzień wcześniej, 23 grudnia. Wtedy wszystkie składniki się "przegryzą" i w czasie wieczerzy wigilijnej będzie jeszcze smaczniejszy.
Barszcz wigilijny Magdy Gessler - składniki:
- 1 kg buraków
- 4-5 ząbków czosnku
- 2-3 grzyby suszone
- 3 l wywaru jarzynowego
- 1 winne jabłko
- zakwas z buraków - ok. pół szklanki
- przyprawy: pieprz w kulkach, sól morska, 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego
Na początek ważna porada Magdy Gessler, o której mówiła wielokrotnie w "Kuchennych rewolucjach": do barszczu czerwonego nie używamy pieprzu mielonego, a tego w kulkach, który ma się wygotować, aby smak przeszedł do zupy. Przepis na barszcz za www.smakizycia.pl.
Barszcz wigilijny Magdy Gessler - wykonanie krok po kroku:
- Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
- Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. pół godziny w małym garnku.
- Starte buraki zalewamy wywarem jarzynowym.
- Dodajemy przyprawy.
- Kroimy na ósemki jabłko (wcześniej umyte, przekrojone na pół i z wydrążonymi gniazdami) i dodajemy do wywaru.
- Obrany czosnek siekamy nożem i dodajemy do zupy.
- Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut.
- Na koniec dodajmy zakwas i gotujemy kilka minut.
Na koniec można zakwasić barszcz czerwony sokiem z cytryny a jeśli jest bardzo kwaśny - dodać szczyptę cukru.
Przepis na barszcz czerwony Ewy Wachowicz
Drugi przepis na barszcz wigilijny, z którego barszcz wychodzi pyszny to przepis Ewy Wachowicz (ewawachowicz.pl). To również barszcz czerwony na zakwasie, który trzeba przygotować kilka dni wcześniej.
Barszcz wigilijny Ewy Wachowicz - składniki:
- 100 g suszonych grzybów
- włoszczyzna (bez kapusty)
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- zakwas z buraków
- cukier
- sól
- pół cytryny
Czytaj także
Zakwas na barszcz wigilijny Ewy Wachowicz- składniki:
- 1 kg czerwonych buraków
- 3 l wody
- 1 łyżeczka kminku
- 30 g korzenia chrzanu
- 1 główka czosnku
- 3 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 1 kromka chleba razowego
Barszcz wigilijny Ewy Wachowicz - wykonanie krok po kroku:
- Buraki obieramy i kroimy na kawałki, zalewamy letnią, wcześniej przegotowaną wodą.
- Dodajemy kminek, chrzan, czosnek, sól, cukier i kromkę chleba razowego.
- Odstawiamy pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w naczyniu kamionkowym).
- Kiedy zakwas jest gotowy, przygotowujemy wywar z suszonych grzybów i warzyw (grzyby uprzednio moczymy).
- Doprawiamy liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i zielem angielskim.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość gotujemy i przecedzamy przez sito.
- Na koniec dodajemy zakwas (ok. pół szklanki) i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny - zupa powinna być słodko-kwaśna.
Uwaga! Żaden barszcz czerwony nie może się zagotować, bo straci kolor! Dlatego ważne jest, aby gotować go na małym ogniu i pilnować, aby zupa nie zawrzała.
Smacznego!
Szukasz prezentu na święta? Zobacz nasze oferty
Truskawkowa pianka. Deser z galaretką idealny na upały
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?