MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wyjątkowe jajka sadzone po hiszpańsku na śniadanie. Zrobisz je z przecierem z pomidorów. Zanurz chleb w żółtku i rozkoszuj się posiłkiem

Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Apetyczne jajka po hiszpańsku to danie, które podobne jest do szakszuki, jednak jest wzbogacone o większą ilość warzyw. Takie danie jest sycące dzięki błonnikowi i białku z jajek. Sekretem dania jest uduszenie warzyw w przecierze pomidorowym. Najczęściej robię je w weekendy, ale sprawdzi się też jako śniadanie w dzień powszedni. Zobacz przepis na pyszne jajka po hiszpańsku.

W skrócie

Szukasz pomysłu na śniadanie z jajkami w roli głównej? Zachęcam cię do przygotowania wyrazistych w smaku jajek po hiszpańsku podanych z duszonymi warzywami i passatą pomidorową. Ten przysmak robię także z krojonymi pomidorami z puszki i doprawiam słodką wędzoną papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Pamiętaj o oprószeniu ich przed podaniem posiekaną natką pietruszki. Od razu zrób 2-3 jajka na osobę, bo trudno skończyć na jednym.

Widok z góry na jajka po hiszpańsku na patelni
Domowe jajka po hiszpańsku to sadzone jajka w sosie na bazie przecieru pomidorowego i warzyw. Możesz podać je z kromką chleba lub tortillą. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne

Jajka po hiszpańsku – prosty przepis na sycące śniadanie

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 papryczka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 małe cukinie,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce lub 200 ml passaty pomidorowej,
  • 10 g posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • szczypta soli do smaku.

Do podania:

  • 2 kromki chleba,
  • 4 tortille.

Czytaj także:

Jak zrobić jajka po hiszpańsku?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku posiekaj drobno cebulę. Następnie oba rodzaje papryki i cukinię pokrój w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Czosnek posiekaj na plasterki i dodaj na patelnię.
  3. Dodaj cebulę, papryki i cukinię.
  4. Przypraw suszonym tymiankiem i pieprzem.
  5. Składniki na patelni zalej krojonymi pomidorami lub passatą. Możesz je ogrzać, aby nie pryskały przez różnicę temperatur.
  6. Gotuj, aż pomidory się rozpadną. W przypadku passaty będzie to około 8 minut.
  7. Warzywa dopraw solą i słodką wędzoną papryką.
  8. Na drugiej patelni podgrzej kromki chleba lub placki tortilli. Zajmie to około 30 sekund do 1 minuty.
  9. Następnie na tej samej patelni z odrobiną tłuszczu smaż na małej mocy palnika jajka sadzone, do momentu ścięcia białka.
  10. Na talerzu ułóż uduszone warzywa, połóż na wierzch 1-2 jajka sadzone, posyp natką pietruszki i podawaj z grzankami lub tortillą.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wyjątkowe jajka sadzone po hiszpańsku na śniadanie. Zrobisz je z przecierem z pomidorów. Zanurz chleb w żółtku i rozkoszuj się posiłkiem - Strona Kuchni

Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni