18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rączka Gotuje i 13 nowych lokali na Szlaku Kulinarnym "Śląskie Smaki" [MAPA]

Katarzyna Pachelska
Szlak Kulinarny "Śląskie Smaki" wzbogacił się o 14 nowych lokali. Razem z nimi liczy 35 miejsc, w których można zjeść dania kuchni regionalnej, nie tylko śląskiej, ale i zagłębiowskiej, jurajskiej, beskidzkiej.

W środę 24 kwietnia Szlak Kulinarny "Śląskie Smaki" wzbogacił się o 14 nowych restauracji. Ponieważ dwa lokale, Lelowianka w Lelowie i Fuerte w Myszkowie, które wchodziły w skład Szlaku od momentu powołania, czyli od października 2012 r., zrezygnowały z udziału w nim, obecnie restauracji na Szlaku jest 35.

- Na Szlaku widać coraz większą różnorodność. W jego pierwszej odsłonie zdecydowanie królowała kuchnia śląska, dziś mamy do zaproponowania o wiele więcej - mówi Agnieszka Sikorska, Dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej. - Do projektu dołączyły nowe restauracje, w tym wiele serwujących tradycyjne potrawy kuchni jurajskiej i beskidzkiej, widoczne są wpływy żydowskie, czeskie i austriackie - dodaje Sikorska. Z kolei Mariusz Kleszczewski, wicemarszałek województwa śląskiego, cieszy się, że Szlak ma takie wielkie powodzenie nie tylko wśród klientów, ale też samych restauratorów. - Do Szlaku chcą też dołączyć lokale spoza województwa śląskiego. Ciągle pytają o taką możliwość, chcą rozszerzenia Szlaku na inne województwa - mówi Kleszczewski.

Warunkiem dołączenia do Szlaku było przejście procesu certyfikacji, obejmującego zarówno kwestie smaku potraw, ich przygotowania, użytych składników, ale także poziom samej restauracji - czystość, czy dbałość o profesjonalną obsługę. Dopiero spełniając te wszystkie warunki, przedstawiciele nowych lokali zyskali możliwość odebrania certyfikatów, potwierdzających członkostwo w Szlaku Kulinarnym "Śląskie Smaki".

Każda restauracja na Szlaku jest odpowiednio oznakowana, w menu znajduje się specjalna wkładka z potrawami regionalnymi, które uzyskały certyfikat Śląskich Smaków. Lokale dysponują też specjalnymi przewodnikami po całym Szlaku.

Co ciekawe, na Szlaku wcale nie dominują restauracje z aglomeracji śląskiej. Prawdziwym zagłębiem Śląskich Smaków są Pszczyna i okolice, Tychy, okręg rybnicki (łącznie z Rybnikiem, gdzie jest restauracja Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego Stodoły), okolice Bielska-Białej oraz Częstochowy. Z Katowic na Szlaku jest tylko jedna restuaracja, żadnej nie mają: Chorzów, Bytom, Zabrze, Gliwice.
Nowe lokale:
1. Browar Czenstochovia, Częstochowa, ul. Korczaka 14. Specjalności: Kawior żydowski, żurek na maślance, kotlet z prosiaka na grubo tartych plackach w sosie z borowików, jabłko na miodzie.
2. Restauracja Pod Ratuszem, Częstochowa, Aleja Najświętszej Maryi Panny 45. Specjalności: kućmok (zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą), żurek częstochowski, kaczka z buraczkami, paluchy częstochowskie.
3. Smażalnia Pod Lasem, Sygontka, ul. Leśna 10. Specjalności: zupa rybna, pstrąg Sygontka, grillowany, z cebulą i pietruszką, jesiotr smażony na klarowanym maśle w towarzystwie pieczonego jabłka, jabłko pieczone (deser).
4. Restauracja Dwór Bismarcka, Mysłowice, ul. Oświęcimska 29. Specjalności: rolada z kluskami i kapustą (28 zł), wodzionka z bratkartoflami (6 zł), gruszki w sosie malinowym z lodami i bitą śmietaną (14 zł).
5. Restauracja Valdi Plus, Mikołów, ul. Gliwicka 365. Specjalności: żur (10 zł), krupnioki na panczkraucie, ciasto pijok z alkoholem (5 zł).
6. Restauracja Kurna Chata, Tychy, ul. Damrota 53. Specjalność: gałuszki
7. Restauracja U Przewoźnika, Tychy, Al. Piłsudskiego 14. Specjalności: Zupa bryja z owoców suszonych na wędzonce, kaczka pieczona z jabłkiem, królik duszony z panczkrautem, ajerkuchy z apfelmusem.
8. Restauracja Gościnny Dom, Rydułtowy, ul. Strzelców Bytomskich 8/7. Specjalności: zupa pomidorowa gotowana na wieprzowinie z makaronem (6,5 zł), hekele na ciepłej grzance z masłem (9 zł), karminadle, kiszony ogórek, kasza gryczana (19 zł)
9. Restauracja Rączka Gotuje, Wodzisław Śląski, ul. Wyszyńskiego 50. Specjalność: ozorki z puree musztardowym.
10. Restauracja Hotelu Styl 70, Piasek koło Pszczyny, ul. Studzienicka 58. Specjalności: boczek sous vie na konfiturze z suszonych śliwek z sosem piwno-chrzanowym, udko z kaczki z czeskimi jnedlikami w sosie śliwkowym i czerwoną kapustą z jabłkiem, zupa dyniowa.
11. Karczma Wiejska, Jankowice koło Pszczyny, ul. Żubrów 112B. Specjalności: zupa z podgrzybków z łazankami (9 zł), golonka w piwie i z warzywami (7 zł za 100 g), jabłecznik z bakaliami (10 zł).
12. Restauracja Szynk, Bielsko-Biała, ul. Barlickiego 13. Specjalność: krupniok na tostach.
13. Ośrodek Wypoczynkowo-Rekreacyjny Silesia, Międzybrodzie Bialskie, ul. Brodek 4. Specjalność: baba ziemniaczana.
14. Restauracja Korbasowy Dwór, Cieszyn, ul. Hażlaska 135. Specjalności: oscypek albo gołka grillowane z żurawiną (14 zł), wiedeńska zupa z borowikami (8 zł), gęś pieczona, podawana z kluseczkami i modrą kapustą (42 zł).


*Kutz: Autonomia okazała się oszustwem. Ślązakom należy się status mniejszości etnicznej [WYWIAD RZEKA]
*TYLKO W DZ: Niesamowite zdjęcia górników i kopalń z XIX w. Maxa Steckla
*Cygańskie wesele w Rudzie Śl. On - 21 lat, ona 16 lat. ZOBACZ ZDJĘCIA Z ZABAWY
*Serial Anna German [STRESZCZENIA ODCINKÓW]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!