Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Remigiusz Rączka dziś zamyka restaurację Rączka Gotuje w Wodzisławiu z powodu koronawirusa? Nie będzie rolad, biołego żuru i golonki

Katarzyna Pachelska
Katarzyna Pachelska
Remigiusz Rączka, śląski kucharz
Remigiusz Rączka, śląski kucharz
Remigiusz Rączka w niedzielę wydaje ostatnie śląskie obiady i zamyka swoją jedyną restaurację. Słynny śląski kucharz zdecydowało zakończeniu działalności firmowanej swoim nazwiskiem restauracji w rodzinnym Wodzisławiu Śląskim. Rączka Gotuje działa tylko do niedzieli 28 czerwca 2020 r. Pracownicy restauracji Remigiusza Rączki są zdecydowani pracować nadal. Sam właściciel nie wyjaśnił swojego stanowiska.

Remigiusz Rączka zamyka restaurację

W środę 24 czerwca 2020 r. restauracja Rączka Gotuje poinformowała na Facebooku, że kończy działalność.

Zobacz zdjęcia z otwarcia w lutym 2013 r. restauracji Rączka Gotuje.

"Drodzy Goście,
z przykrością informujemy Was, że Remigiusz Rączka (właściciel) postanowił zamknąć swoją JEDYNĄ restaurację w Wodzisławiu Śląskim (nie przenosimy się). W związku z tym, że pracujemy tylko do niedzieli (28.06.20r.) chcielibyśmy podziękować Wam w imieniu wszystkich naszych pracowników."

Jeśli chcecie zarezerwować miejsce na ostatni obiad, dzwońcie na 32 440 22 08.

Te restauracje zostały zamknięte w czasie epidemii lub tuż po odmrożeniu gastronomii:1. Novo, KatowiceWłoska restauracja w kamienicy przy ul. Warszawskiej w Katowicach istniała zaledwie kilka lat. Już dorobiła się jednak wzmianki w przewodniku Gault&Millau oraz wiernych gości. Prowadził ją znany śląski szef kuchni, uczestnik programu "Top Chef" Przemysław Błaszczyk. Restauracja miała zjawiskowy, jak na Katowice, ogródek letni na podwórku kamienicy.Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Te znane restauracje i bistra nie przetrwały pandemii w Kato...

Restauracja dziękuje stałym gościom z całego Śląska i nie tylko, za "miłe słowa, atmosferę, którą wspólnie tworzyliśmy, za wszystkie zorganizowane imprezy, festiwale, pozytywne i negatywne opinie, z których zawsze wyciągaliśmy wnioski.
Dziękujemy również naszym byłym pracownikom i współpracownikom za trud, zaangażowanie i pozytywną energii".

Musisz to wiedzieć

Restauracja Rączka Gotuje wylicza, że przez ponad 7 lat funkcjonowania lokalu sprzedała m.in.

  • 50 tys. rolad wołowych,
  • 20 tys. golonek,
  • 10 tys. ozorków wołowych,
  • prawie 2 tys. burgerów

Restauracja Rączka Gotuje działała w Wodzisławiu Śląskim od 2013 r. Była lubiana przez miejscowych i turystów, bo specjalizowała się w kuchni śląskiej. Znalazła się nawet na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki, gdzie przedstawiano ją jako lokal łączący tradycję śląską z nowoczesnością.

Zobacz koniecznie

Specjalnością Restauracji Rączka Gotuje są:

  • "Bioły żur" na maślance
  • Królik
  • Ozory wołowe
  • Golonka pieczona
  • Śląska kopa

Remigiusz Rączka jest jednym z najbardziej znanych śląskich kucharzy. Rodowity Ślązak z Wodzisławia nie tylko jest ekspertem od śląskiej kuchni, ale również pięknie mówi po śląsku, i często używa śląskich wtrętów w swoich gawędach czy programach telewizyjnych. "A terozki pofyrlomy se marekwia" - mówi na przykład. Remigiusz Rączka jest rozchwytywany na różnych eventach, często jest gościem imprez organizowanych np. na otwarcie hotelu czy marketu. Plus można go spotkać, jak gotuje, na śląskich jarmarkach.

Tak w 2012 r. opowiadał o świątecznych śląskich potrawach:
Remigiusz Rączka: Jo se lubia pomaszkecić

To jest zabawne

Bądź na bieżąco i obserwuj

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera