Restauracja Roku 2017: Gala Finałowa podczas Food Show w...

    Restauracja Roku 2017: Gala Finałowa podczas Food Show w Katowicach ZDJĘCIA

    Zdjęcie autora materiału

    Olga Krzyżyk

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Restauracja Roku 2017: Gala Finałowa
    1/39
    przejdź do galerii

    Restauracja Roku 2017: Gala Finałowa ©Lucyna Nenow

    Zakończył się nasz plebiscyt, w którym nasi Czytelnicy wybrali najlepszą Restaurację Roku 2017. Czwórkę laureatów zaprosiliśmy na galę finałową, gdzie wręczyliśmy dyplomy podczas pierwszego dnia Food Show, czyli pierwszych targów kulinarnych, które trwają od 16 do 18 marca w Katowicach.
    W naszym plebiscycie na Restaurację Roku 2017 wzięło łącznie udział 88 restauracji z całego regionu. Nasi Czytelnicy mogli głosować na ulubiony lokal 17 lutego do 9 marca. Dziś, 16 marca, pierwszego dnia kulinarnych targów Food Show w Katowicach wręczyliśmy dyplomy dla laureatów od pierwszego do czwartego miejsca. Zwycięscy byli także gośćmi Gali Kulinarnej na zakończenie pierwszego dnia Food Show.

    [PLEBISCYT RESTAURACJA ROKU 2017 - WYNIKI]

    Zobacz galerię

    Pierwsze miejsce w naszym plebiscycie otrzymała Restauracja GierKrówka Steak&Burgers w Zawadzie k. Częstochowy z liczbą 33 tys. 552 oddanych głosów. Drugie miejsce w plebiscycie zajęła Karczma Tatrzańska z Kobióra (31 tys. 372 głosy), a tuż za nim na podium stanęła Restauracja Dwór Hubertus z Piekar Śląskich (25 tys. 841 głosów). Czwartą pozycję w rywalizacji wywalczyła Restauracja Kameralna Pszczyna (8 tys. 823 głosy).

    - Wygrana w plebiscycie była dla nas dużym zaskoczeniem, bo naszą restaurację zgłosili nasi goście i to już w momencie, gdy plebiscyt trwał w najlepsze. Nasza Restauracja GierKrówka Steak&Burgers w Zawadzie k. Częstochowy działa od stycznia 2015 roku. Promujemy zdrową kuchnię opartą na starannie wyselekcjonowanych składnikach. Wołowina na steki i burgery jest zawsze świeża i pochodzi z zaufanego źródła. Wszystkie steki są z polskiej sezonowej wołowiny, którą sami selekcjonujemy. Dzięki procesowi sezonowania mięso jest bardziej kruche i aromatyczne - mówi Patrycja Kowalczyk-Stuczeń, właścicielka restauracji, która na rozdanie dyplomów przyjechała z mężem, a zarazem drugim właścicielem Patrykiem Stuczniem, szefem kuchni Karolem Żmigrodzkim oraz koordynatorką sali Eweliną Golis.

    Na rozdanie nagród przyjechał także Robert Ptak, menadżer w Karczmie Tatrzańskiej z Kobióra. W Karczmie Tatrzańskiej jest miejsce dla kilkuset gości. Tu serwuje się proste dania, głównie kuchnię góralską oraz śląską, ale w nowoczesnej wersji. Można tu zjeść m.in. pyszne żeberka, golonkę, kaczkę, ryby i drób. Lokal mieści się przy drodze do Cieszyna i Bielska-Białej, co przyciąga nie tylko lokalnych gości, ale także przyjezdnych. Każdy może przyjechać, miejsca na parkingu nie brakuje. Pomieści aż 200 samochodów.

    - Mamy zdrową kuchnię, bez żadnej chemii. Organizujemy tygodnie tematyczne np. tydzień żeberek, golonki. Mamy także Niedzielę do syta. Polega ona na tym, że płaci się raz i można jeść do woli. Takie biesiadowanie trwa trzy godziny - mówi Robert Ptak.

    Trzecie miejsce w plebiscycie zajęła Restauracja Dwór Hubertus z Piekar Śląskich. Restauracja znajduje się w zabytkowych zabudowaniach Piekarskiego dworu z XII wieku, którego właścicielem był hrabia Łazarz Henckel von Donnersmarck. W stylowych wnętrzach można zjeść kuchnię polską, śląską oraz myśliwską.

    -Nasza restauracja istnieje od 1975 roku. To rodzinny interes. Mamy dużo klientów. Podajemy m.in. chleb ze smalcem, mamy własny makaron do rosołu, kluski śląskie i wszystko to co śląskie, regionalne. Ważna jest dla nas tradycja. Niedawno otworzyliśmy drugą filię w Tarnowskich Górach. Warto dodać, że w plebiscycie na Najlepszą Restaurację 2017 zajęła siódme miejsce - mówi Jan Kandora, założyciel firmy, który na rozdaniu nagród był z córką Sonią Kandorą oraz Robertem Kacprzakiem. W restauracji pracuje także siostra Sonii, Jessica Stokłosa oraz Wirginia Kandora-Rajtar.

    Czwarte miejsce przypadło Restauracji Kameralnej z Pszczyny. Dyplom podczas gali finałowej odebrała Angelika Borysiak, specjalistka do spraw marketingu. W restauracji kameralnej serwowane są specjały kuchni polskiej i europejskiej. Lokal oferuje nowoczesne zaplecze konferencyjne, cateringi firmowe i indywidualne oraz organizacje wesel i przyjęć okolicznościowych.

    - Zostaliśmy docenieni także przez opiniotwórcze media, m.in. Certyfikatem Jakości portalu Tripadvisor i Żółtą czapką Przewodnika Gault&Millau. Restauracja mieści się zaledwie pięć minut od pszczyńskiej starówki, a jednocześnie znajduje się przy trasie DK 1- mówi Angelika Borysiak.

    Na zakończenie pierwszego dnia Food Show przyznano także nagrody dla najlepszych produktów dla sektora HoReCa Food Show Star oraz dla najlepszych dostawców. Wyróżnienie m.in. otrzymały: ślimaki mazurskie Eko Snails Garden, wędzona ikra z pstrąga Gospodarstwa Rybackiego Zielenica, kapusta kiszona w całych główkach czy dostawcy tacy jak Fushion Gusti i Green Factory Green Factory Bronisze.

    Czytaj treści premium w Dzienniku Zachodnim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    DZ poleca

    Wideo